2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Orbán Viktor: A józan ész győzelméért is küzdünk

Megszületett a megállapodás az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról a brüsszeli uniós csúcson. A hírt az Európai Tanács elnöke, Charles Michel tette közzé Twitter-oldalán. A politikus hangsúlyozta: végre megkezdődhet a járvány sújtotta uniós országok gazdaságainak helyreállítása. Von der Leyen szerint Európa halad előre, a megállapodás a felépülést szolgálja.

  • Orbán Viktor: A józan ész győzelméért is küzdünk

Európa halad előre, a jóváhagyott hosszútávú költségvetési keret és pénzügyi segélycsomag a gazdaságok  felépülését szolgálják -  jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, az EU-tagállamok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján. 

A bizottság elnöke hangsúlyozta, az EU hétéves költségvetése, valamint a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap körülbelül 1800 milliárd eurót kitevő pénzügyi kerete erőforrást jelent, s elősegíti a felépülést és egy ellenállóbb, zöldebb, digitálisabb Európai Unió kiépítését.

"Gratulálok az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németországnak a megállapodás eléréséhez" - írta Ursula von der Leyen a Twitteren.

Az Európai Tanács által már júniusban elfogadott, majd most megerősített EU-költségvetés végösszege 1074 milliárd euró a 2021-2027 közötti időszakra. A 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő alap pedig 390 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból, valamint 360 milliárd euró hitelből áll.

A megállapodás megszületésének részleteiről a Hír TV tudósítója, Zöldhegyi Katalin számolt be.

Bizakodóan nyilatkozott Orbán Viktor

Ahogy arról korábban a Hír TV Híradójában is beszámoltunk Orbán Viktor is bizakodóan nyilatkozott a brüsszeli tárgyalások aktuális helyzetéről közösségi oldalán. A miniszterelnök az uniós csúcstalálkozó szünetében állt a kamerák elé. 

 

A Hír TV brüsszeli tudósítója arról számolt be legutóbbi bejelentkezésekor, hogy nemrégiben ültek ismét a tárgyalóasztalhoz a kormányfők. Eddig szünet volt, illetve kétoldalú és többoldalú tárgyalásokat tartottak minden bizonnyal a jogállamisági kérdéskörrel kapcsolatban, mivel a koronavírussal és a klímavédelemmel kapcsolatos kérdéseket már lezárták - hangzott el.

Zöldhegyi Katalin felidézte, hogy minid Macron, mind Merkel, de még Manfred Weber, z EP legnagyobb frakciójának, a Néppártnak a vezetője is arról beszélt, hogy örül a megállapodás-tervezetnek. Így kijelenthető, hogy ez előjelek jók, várjuk mi lesz a döntés - tette hozzá.

Sassoli: Az EP-nek időre van szüksége a javaslat megvizsgálására

Az Európai Parlamentnek (EP) időre van szüksége, hogy megvizsgálja a soros német uniós elnökség jelenlegi javaslatát a jogállamisági mechanizmusról, mielőtt arról döntést hozna - jelentette ki David Sassoli az uniós parlament elnöke, az csütörtökön kezdődő EU-csúccsal kapcsolatos sajtótájékoztatóján. 

Arra újságírói kérdésre válaszolva, hogy elégedett-e a német tanácselnökség valamint magyar és lengyel kormány között létrejött, a jogállami mechanizmussal kapcsolatos szerdai megállapodással, Sassoli leszögezte:

"Nem fogadunk el semmilyen változtatást azon az előzetes egyezményen, amelyet a parlament kötött a német elnökséggel. Nagyon sokat dolgoztunk az európai polgárok érdekében azon, hogy a hosszú távú uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat kiegyenlíteni hivatott helyreállítási alap pénzforrásainak kifizetése jogállamisági feltételekhez kapcsolódjon. Ez a továbbiakban sem lehet kérdéses."

Hozzátette: reméli, hogy az uniós tagállamok vezetőinek sikerül olyan egyezségre jutnia, amelyhez az Európai Parlament is beleegyezését tudja adni.

 

Orbán Viktor: Már csak néhány centire van a megállapodás

A miniszerelnök aláhúzta: fontos tárgyalások várhatók a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcson.

"Ma közös kontinensünk egységéért küzdünk. Ami pedig még fontosabb, nemcsak az Európai Unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is küzdünk, mert nyilvánvaló, hogy arra nemzeteinknek és sok millió embernek szüksége van a járvány és annak gazdasági következményei miatt. Ésszerűen kell viselkednünk, és meg kell találnunk a megbízható megoldásokhoz és a józan ész győzelméhez vezető utat"

- fogalmazott Orbán Viktor.

Elmondta, az előkészületek sok időt, heteket vettek igénybe, de már csak "néhány centire van" a megállapodás elérése.

Hangoztatta: biztosítani kell, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő egészségügyi szolgáltatásokat maradéktalanul nyújtani tudják a rászorulóknak, azok az országok pedig pénzügyi támogatáshoz jussanak, amelyeknek valóban szükségük erre az emberek megsegítéséhez.

"Nagy reményeink vannak a mai nappal kapcsolatban"

- emelte ki a kormányfő.

Az uniós tagállamok vezetői kétnapos találkozójukon egyebek mellett az unió hétéves keretköltségvetéséről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alapról és a hozzájuk kapcsolni kívánt jogállamisági mechanizmusról, valamint a járvánnyal kapcsolatos további koordinációról, az éghajlatváltozásról, a biztonságról és a külkapcsolatokról tárgyalnak.

Brüsszeli EU-csúcs

Kiszivárgott hírek szerint az állam- és kormányfők a költségvetési kérdésekkel indították a néhány órája kezdődött uniós csúcsot. Ezekben a percekben is a jogállamisági feltételrendszer körüli megállapodás-tervezetet tárgyalják.

Zöldhegyi Katalin, a Hír TV brüsszeli tudósítója arra a kérdésre, hogy mekkora az esélye annak, hogy a következő órákban megszületik a Magyarország és Lengyelország számára kedvező megállapodás azt válaszolta, hogy jók az esélyek. Erre utalnak az uniós vezetők nyilatkozatai.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt mondta, bízik abban, hogy már délutánra megállapodás születik. A tudósító ezt követően hozzátette, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is örömét fejezte ki a megállapodás miatt. 

Emmanuel Macron francia elnök azt jelentette be, hogy kompromisszum született, és órákon belül létrejöhet a megállapodás. Angela Merkel német kancellár pedig arról beszélt, hogy az ő stábja is sokat dolgozott azon, hogy ez a megállapodás létrejöjjön, - és ahogy ő fogalmazott -megoldást találjanak Magyarország és Lengyelország aggodalmaira - hangzott el a bejelentkezésben.

Zöldhegyi Katalin kitért arra, hogy a "fukar négyek" vezetője, a holland miniszterelnök pedig kérdéseket fogalmazott meg, többek között kíváncsi az Európai Parlament és a Tanács jogi bizottságának álláspontjára.

 

Kapcsolódó tartalom:

Magyarország megkapta, amit akart

MTI/Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!