2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Orbán: Úgy tekintettek a bankokra, mint szent tehenekre

A bankoknak is részt kell vállalniuk a közös terhekből – jelentette ki Orbán Viktor a Hír Televíziónak a legutóbbi egyenlegjavító program kapcsán az uniós csúcsot követően. A miniszterelnök még Brüsszelben azt mondta: pontos számokat várnak az uniótól, amelyek betartásával kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

Az Európai Bizottság hamarosan megszüntetheti a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást – jelentette ki Orbán Viktor Brüsszelben. A magyar miniszterelnök szerint a kormány 2013-ra mindenképpen előteremti a hiányzó összeget, ha az Európai Unió pontosan meghatározza annak nagyságát. A túlzottdeficit-eljárás nyolc éve tart hazánk ellen, de a miniszterelnök szerint Magyarország nem kér kedvezményt, hanem teljesíti a feltételeket. Ehhez csak azt kellene tudni végre, hogy mi a feltétel. A miniszterelnök Brüsszelben úgy fogalmazott: azt kérik az Európai Uniótól, hogy mondja meg, hogy még mennyi hiányzik.

Orbán Viktor  útban hazafelé a repülőgépen az uniós csúcsról
Orbán Viktor útban hazafelé az uniós csúcsról
Fotó: Illyés Tibor / MTI

 

Mint arról az mno.hu beszámolt, a kormány újabb, összesen 367 milliárd forint értékű kiigazításról döntött 2013-ra. Portálunk megtudta: pénzügyi helyett gyakorlatilag nyílt politikai harc bontakozott ki az Európai Bizottság baloldali többsége és a magyar kormány között. A magyar kormány ugyan vállalt további kiigazításokat, de változatlanul nem hajlandó a bérekhez és a nyugdíjakhoz nyúlni. A baloldali érdekkörök az utóbbi eszközzel akarják politikailag térdre kényszeríteni az Orbán-kormányt, míg ezzel szemben a kabinet nemhogy a bérekhez nem nyúl, hanem a megmaradt bankadóból finanszírozhatja a pedagógusbér-emelést.

Mint arról beszámoltunk, a Matolcsy György által szerdán bejelentett intézkedések döntően a hazánkban lévő multinacionális vállalatokat és bankokat érintik, nem a bérből és fizetésből élőket. A lépések révén közel 400 milliárddal javulhat a költségvetés egyenlege.

Orbán szerint annak, hogy az ország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, ugyanaz a feltétele, mint az IMF-tárgyalásoknak. Ezért a kormányfő szerint mindegy, hogy a Nemzetközi Valutaalap tárgyalói mikor jönnek vissza Budapestre: az egyeztetés addig Brüsszelben zajlik.

A Hír Televíziónak a miniszterelnök hazafelé, a repülőn nyilatkozott, és elismerte, hogy a legutóbbi egyensúlyjavító program bizonyos intézkedései miatt újabb brüsszeli vizsgálatok indulhatnak. A bankadó megtartását és a tranzakciós adó bevezetését különösen az osztrákok és a németek nehezményezték.

Másolják a bankadót és a tranzakciós adót

„Amit mi csinálunk, azért meglepő most, mert korábban nem volt kiegyensúlyozottság. Úgy tekintettek a bankokra, mint szent tehenekre” – fogalmazott Orbán, hozzátéve: „most azt mondjuk, hogy álljon meg a menet, ezt a tabut le kell dönteni, a bankok a mindennapi életünk részei. Nem babrálhatnak ki állandóan az emberekkel, lásd devizahitel. Ha megteszik, akkor fizetniük kell érte, lásd végtörlesztés. Másfelől ők részei a magyar életnek. Nem területen kívüliek, benne vannak a magyar életben, és úgy, ahogy mindenki – a nyugdíjastól a dolgozó emberig a miniszterelnökkel bezárólag – vállal a közös terhekből, nekik mint sikeres üzletembereknek is vállalniuk kell a közös terhekből.”

A miniszterelnök azt is hozzátette: az Európai Unióban mások is ugyanúgy unortodox gazdasági megoldásokkal próbálkoznak, mint a magyar kormány, csak ők innovatívnak mondják. Erre jó példa a bankadó és a tranzakciós adó, amit már több uniós tagállamban is másolnak.

Az Orbán Viktorral készített interjút teljes terjedelmében a Hírvilág eheti műsorában láthatják vasárnap délután 17.30-kor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!