2020. október 29.,
csütörtök, Nárcisz napja

Orbán Viktor: Szeretnénk, ha az EPP maradna a legerősebb pártja az európai politikának

Hír TV

2019. március 20., szerda 17:32, frissítve: szerda 20:46

Felfüggeszti tagságát a Fidesz az EPP-ben, de csak addig, amíg a bölcsek tanácsának vizsgálata tart. Orbán Viktor sajtótájékoztatóján arról beszélt: a Fidesz jó döntést hozott, mert semmilyen utat nem zárt le.

„Érdekes, izgalmas és tanulságos vita után vagyunk” – kezdte a sajtótájékoztatót a miniszterelnök, aki azt mondta, hogy mindig tudnak olyan dolgok történni, amikre korábban nem került sor. A miniszterelnök felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban az Európai Néppárt jövője várt kérdésessé. Orbán Viktor szerint a mai vita is erről szólt. Kiemelte: Európa jövőjében az EPP szerepet játszik. „A baloldali liberális része a színes közössége, 13 párt, azzal álltak ellő, hogy a keresztény konzervatív részét kizárják, létrehozva egy szűkebb profilú, liberális pártot” – így a kormányfő.

Nem zárták ki a Fideszt, és nem is függesztették fel a néppárti tagságát. Több mint háromórás tanácskozás után a Fidesz döntött úgy, hogy önként felfüggeszti részvételét a Néppárt munkájában egy ideig, ugyanis tárgyalásokat fog folytatni az úgynevezett Bölcsek Tanácsával, . A Fideszt is három politikus képviseli majd a tárgyalásokon: Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József. A vizsgálati idő alatt a Fidesz nem vehet részt a pártcsalád munkájában, nem gyakorolhatja szavazati jogát és semmilyen posztra nem jelölhet aspiránsokat. A Néppárt Brüsszelben tartott választmányi ülést, amelyen titkosan szavaztak a Fidesz tagságáról a küldöttek.

Orbán Viktor rámutatott: „Kérdés volt, hogy az EPP képes-e helyre állítani az egységét, azzal a céllal, hogy legyőzzük a szocialistákat, ezek a tétek forogtak ma kockán.” Tájékoztatott, „ha ma visszavonták volna az EPP-ben a Fidesz elleni indítványokat, nem kell lefolytatni a vitát, de ők ragaszkodtak a kizárásunkhoz.” „Minket nem lehet kizárni sem felfüggeszteni sem, egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy kizárják, hanem inkább távozik” – szögezte le. „Mi is a Fidesz oldaláról felállítottuk a bizottságunkat: Novák Katalin, varga Judit és Szájer József, tőlük várjuk azt a jelentést, hogy hogyan alakítsuk a Néppárt és Fidesz viszonyát, mit kell képviselnünk a néppártban” – közölte.

A Néppárt jó döntést hozott, mert megőrizte az egységet, és a Fidesz is jó döntést hozott, mert semmilyen utat nem zárt le, összegezte sajtótájékoztatóján Orbán Viktor a mai napot. A lehetséges forgatókönyvekről azt mondta, abból kell kiindulni, hogy a Néppárt győzelméért kampányol a Fidesz és minden energiáját erre összpontosítanak.