2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Orbán Viktor: Szeretnénk, ha az EPP maradna a legerősebb pártja az európai politikának

Felfüggeszti tagságát a Fidesz az EPP-ben, de csak addig, amíg a bölcsek tanácsának vizsgálata tart. Orbán Viktor sajtótájékoztatóján arról beszélt: a Fidesz jó döntést hozott, mert semmilyen utat nem zárt le.

  • Orbán Viktor: Szeretnénk, ha az EPP maradna a legerősebb pártja az európai politikának

„Érdekes, izgalmas és tanulságos vita után vagyunk” – kezdte a sajtótájékoztatót a miniszterelnök, aki azt mondta, hogy mindig tudnak olyan dolgok történni, amikre korábban nem került sor. A miniszterelnök felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban az Európai Néppárt jövője várt kérdésessé. Orbán Viktor szerint a mai vita is erről szólt. Kiemelte: Európa jövőjében az EPP szerepet játszik. „A baloldali liberális része a színes közössége, 13 párt, azzal álltak ellő, hogy a keresztény konzervatív részét kizárják, létrehozva egy szűkebb profilú, liberális pártot” – így a kormányfő.

Nem zárták ki a Fideszt, és nem is függesztették fel a néppárti tagságát. Több mint háromórás tanácskozás után a Fidesz döntött úgy, hogy önként felfüggeszti részvételét a Néppárt munkájában egy ideig, ugyanis tárgyalásokat fog folytatni az úgynevezett Bölcsek Tanácsával, . A Fideszt is három politikus képviseli majd a tárgyalásokon: Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József. A vizsgálati idő alatt a Fidesz nem vehet részt a pártcsalád munkájában, nem gyakorolhatja szavazati jogát és semmilyen posztra nem jelölhet aspiránsokat. A Néppárt Brüsszelben tartott választmányi ülést, amelyen titkosan szavaztak a Fidesz tagságáról a küldöttek.

Orbán Viktor rámutatott: „Kérdés volt, hogy az EPP képes-e helyre állítani az egységét, azzal a céllal, hogy legyőzzük a szocialistákat, ezek a tétek forogtak ma kockán.” Tájékoztatott, „ha ma visszavonták volna az EPP-ben a Fidesz elleni indítványokat, nem kell lefolytatni a vitát, de ők ragaszkodtak a kizárásunkhoz.” „Minket nem lehet kizárni sem felfüggeszteni sem, egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy kizárják, hanem inkább távozik” – szögezte le. „Mi is a Fidesz oldaláról felállítottuk a bizottságunkat: Novák Katalin, varga Judit és Szájer József, tőlük várjuk azt a jelentést, hogy hogyan alakítsuk a Néppárt és Fidesz viszonyát, mit kell képviselnünk a néppártban” – közölte.

A Néppárt jó döntést hozott, mert megőrizte az egységet, és a Fidesz is jó döntést hozott, mert semmilyen utat nem zárt le, összegezte sajtótájékoztatóján Orbán Viktor a mai napot. A lehetséges forgatókönyvekről azt mondta, abból kell kiindulni, hogy a Néppárt győzelméért kampányol a Fidesz és minden energiáját erre összpontosítanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!