2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Nőtt a hatásértők száma Horvátországban

Horvátországban az év első nyolc hónapjában 11 813 migránst tartóztattak fel a hatóságok, ami 3609 fővel több, mint tavaly egész évben, és 8019 fővel több az előző év azonos időszakához képest - közölte a Jutarnji List című horvát napilap a horvát belügyminisztérium adataira hivatkozva csütörtökön.

  • Nőtt a hatásértők száma Horvátországban

A rendőrök az adatok szerint 45 migránst tartóztattak fel naponta - írta az újság.

Mindazonáltal megjegyezték, hogy az év első nyolc hónapjára vonatkozó tényleges szám jóval magasabb lehet, a szlovén hatóságok ugyanis ez idő alatt 6447 illegális bevándorlót toloncoltak vissza Horvátországba. Itt azokról a migránsokról van szó, akik átjutottak a boszniai-horvát, valamint a szerb-horvát határon, majd a horvát-szlovén határon tartóztatták fel őket a szlovén hatóságok, és a nemzetközi egyezmények alapján visszaküldték őket Horvátországba - hangsúlyozták.

A lap ugyanakkor felteszi a kérdést: hol tartózkodik most az a 18 260 migráns, aki január 1-jétől augusztus 31-éig belépett az országba. Majd azt valószínűsítik, hogy a horvát hatóságok - anélkül, hogy felkínáltak volna számukra nemzetközi védelmet - visszaküldték őket Boszniába és Szerbiába.

Úgy vélték: amennyiben ilyen ütemben folytatódik a migránsok áramlása, várhatóan az év végéig a számuk hivatalosan eléri a 15 ezer főt, ami 2016 márciusa óta, amióta lezárták a balkáni migrációs útvonalat, a legnagyobb szám.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal lezárása óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Az illegális határátlépőket a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkeztek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!