2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Norvégia elismeri a palesztin államot

Norvégia hivatalosan is önálló államként fogja elismerni Palesztinát - jelentette be a norvég miniszterelnök, Jonas Gahr Store szerdán.

  • Norvégia elismeri a palesztin államot

 Az önálló palesztin állam "elismerése nélkül nem lehet béke a Közel-Keleten" - fogalmazott Store.

A miniszterelnök közlése szerint a döntés május 28-án lép érvénybe.

Norvégia hosszú ideje kitart a nemzetközi konszenzus mellett, miszerint az izraeli-palesztin konfliktust csak a kétállami megoldás zárhatja le.

"Palesztinának alapvető joga, hogy független állam legyen" - jelentette ki Store sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy Norvégia "Palesztinát független államként ismeri el, annak minden jogával és kötelezettségével".

A norvég kormány szerint a Világbank még 2011-ben elismerte, hogy Palesztina fontos lépéseket tett a nép által igénybe veendő szolgáltatásokhoz szükséges nemzeti intézmények kiépítése felé, ami az állammá alakulás alapvető része.

Ezen felül a norvég kormány elmondása szerint Gázai övezetben dúló háború és a ciszjordániai törvénytelen cselekedetek és területi viták miatt rosszabb a közel-keleti helyzet, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a lépésre reagálva bejelentette, hogy Izrael hazarendeli oslói nagykövetét, továbbá hasonló diplomáciai döntés miatt Izrael spanyolországi és írországi nagyköveteit is hazahívja.

Kac bejelentésében hozzátette, hogy "Írország és Norvégia a mai nappal azt az üzenetet kívánja közvetíteni a palesztinok és az egész világ felé, hogy a terrorizmus kifizetődő".

Korábban az Európai Unió több tagországa is jelezte, hogy a közel-keleti, különösen az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához kétállami megoldás szükséges, így a tervek között szerepel az önálló palesztin állam elismerése.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!