2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Népszavazás az uniós tagságról? + Videó

Az angolok és a spanyolok is ellenállnak az uniónak. Nagy-Britannia népszavazást tartana az európai közösségben maradásról, Spanyolország pedig nem kér az EU-s mentőcsomagból. Spanyolországot csütörtökön 3 fokozattal minősítette le a Fitch, így mindössze két lépcsőre vannak a bóvli kategóriától. A hírre zuhanni kezdtek a vezető európai tőzsdeindexek.

Ismeretes, hogy a német kancellár egy csütörtöki interjúban kifejtette, költségvetési és politikai uniót kell létrehozni Európában, és ennek során a kétsebességes integráció elvét kell követni. Angela Merkel hozzátette, a schengeni rendszer és az euróövezet is a kétsebességes integráció következménye, ez az elv pedig a következő időszakban még erősebben érvényesül majd. Fokozatosan egyre több „kompetenciát kell átadni Európának”, és a nyitottságot ugyan meg kell tartani, de nem lehet „egy helyben járni csak azért, mert egyik-másik tagország még nem akar továbbmenni.

A britek attól tartanak, hogy az Európai Unió megfosztaná a londoni kormányt hatásköreinek jó részétől, csak hogy megvédje az eurót. A brit pénzügyminiszter szerint ezért egy nemrég elfogadott törvény alapján referendumot kell kiírni. George Osborne úgy véli: a szavazók nem akarják, hogy az országot Brüsszelből irányítsák, és ezért újra kell gondolni Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyát.

– Nagyon világosan megmondtam, hogy a spanyol bankok problémáinak megoldására nem lehet a brit adófizetők pénzét használni – fogalmazott Osborne. – Ezeket a problémákat az euróövezetnek kell megoldania – tette hozzá.

A Berlinben tárgyaló brit miniszterelnök azt ígérte, hogy megvédi Nagy-Britanniát az európai szuperállamtól, és elutasítja azokat a merkeli terveket, hogy a közös bank- és politikai rendszerű euróövezeti szuperállamba hazáját is bevonják.

– Nem vitatom, hogy a közös fizetőeszközzel rendelkező országok nagyobb integrációra törekszenek, és ez valószínűleg létre is jön a következő hónapokban vagy években. De Nagy-Britannia nem tagja ennek a csoportnak, és nem is akarunk csatlakozni hozzá, ezért az integrációban sem szeretnénk részt venni – közölte David Cameron brit miniszterelnök.

Spanyolország volt a hét „sztárja” a világgazdaságban: az ibériai államot csütörtökön leminősítette a Fitch, majd pénteken már olyan – később cáfolt – hírek is megjelentek, miszerint a déli ország pénzügyi támogatást kér. „A beteg ismert, a betegsége ismert és a gyógyszer is ismert, melyet eddig nem akart bevenni a beteg”, és talán továbbra sem akarnak a spanyolok meggyógyulni.

A spanyolok viszont tagjai az euróövezetnek, de egyelőre még ők is ellenállnak. A spanyol miniszterelnök szeretné elkerülni, hogy az országot a németek által kidolgozott tervek alapján mentsék meg a bankcsődtől.

Spanyolország azonban szinte kilátástalan helyzetbe került azzal, hogy a Fitch Ratings drasztikusan leminősítette az országot. A bejelentés előtt a madridi kormány hat és fél százalékos kamattal juthatott hitelhez a nemzetközi piacon, a leminősítés után azonban a kamat meghaladhatja a hét százalékot, ami elemzők szerint tarthatatlan állapotot idézhet elő az ibériai államban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!