2019. február 18.,
hétfő, Bernadett napja

Negyven iszlamistával végeztek az egyiptomi erők a vietnami turisták elleni merénylet másnapján

Hír TV

2018. december 29., szombat 17:21, frissítve: szombat 20:45

Negyven fegyveressel végeztek az egyiptomi biztonsági erők egy nappal azután, hogy ismeretlen elkövetők pokolgépes merényletet követtek el egy turistákat szállító busz ellen Kairóban. A vietnami csoport elleni támadásban 3 ember meghalt, 12-en megsebesültek. Egyelőre nem megerősített, hogy a hatósági razziának köze volt-e a pénteki merénylethez.

Arcukat eltakart áldozatok fotóit tette közzé az egyiptomi belügyminisztérium. Három különböző helyen ütöttek rajta az iszlamista fegyvereseken. A hatóságok nem adtak információt az áldozatok személyazonosságáról, és arról sem, hogy azok részt vettek-e a pénteki merényletben.

A razziára egy nappal azután került sor, hogy egy turistákat szállító autóbusz ellen ismeretlen elkövetők robbanásos merényletet hajtottak végre, alig 4 kilométerre a gízai piramisoktól. A támadásban több ember is életét vesztette és sokan megsebesültek, köztük a jármű sofőrje is.

A tragédia helyszínére látogató egyiptomi miniszterelnök szerint ilyen merényletek bármikor előfordulhatnak az országban. „Néha történhetnek ilyen támadások, ez akár a jövőben is újra megtörténhet, és nincs olyan ország a Földön, ami száz százalékos biztonságban lenne” – nyilatkozta Mosztafa Madbuli.

A buszon vietnami turisták utaztak, az egyiptomi vezetés már fel is vette a kapcsolatot az ázsiai ország kormányával. „Kapcsolatba léptünk a vietnami nagykövetséggel, a turisztikai miniszter pedig hamarosan találkozik a nagykövet úrral. Próbáljuk, amennyire csak lehet, visszafogni ennek az incidensnek a hatásait, de az a legfontosabb, hogy a sebesülteket kórházi ellátásban részesítsük. Legmélyebb együttérzésünket fejezzük ki az áldozatok családtagjainak, egyiptomiaknak és vietnamiaknak egyaránt” – tette hozzá a miniszterelnök.

A merényletet eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, de egyiptomi iszlamisták már korábban is hajtottak végre turisták elleni támadásokat: 2015-ben egy orosz utasszállító repülőgépet robbantottak fel a terroristák nem sokkal felszállás után, ezt követően felére esett vissza az Egyiptomba látogató turisták száma. Az kormány azóta megfeszített erővel dolgozott azon, hogy ezt a tendenciát megfordítsa, 2017-es GDP-jének már 11 százalékát tette ki a turizmus. A mostani esetet megelőzően több mint egy éve nem történt merénylet turisták ellen az országban.