2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Napi oltásrekord, meredeken csökken az új fertőzések száma Nagy-Britanniában

A vasárnap közzétett legfrissebb adatok alapján több mint 600 ezer embert oltottak be az elmúlt 24 órában a koronavírus elleni vakcinával Nagy-Britanniában. A brit oltási kampány kezdete óta ez az eddigi napi rekord.

  • Napi oltásrekord, meredeken csökken az új fertőzések száma Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint közelít a 9 millióhoz azoknak a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját. Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma továbbra is folyamatosan és jelentős ütemben csökken.

A tárca összesítése szerint a vasárnap nulla órakor zárult egy napban 598 389-en részesültek a vakcina első dózisában, a második adagot 10 621-en kapták meg, vagyis 24 óra alatt 609 010 oltást adtak be országszerte, többet, mint a brit oltási kampány december 8-i kezdete óta bármelyik napon.

A minisztérium vasárnapi közlése szerint eddig 8 977 329-en kapták meg az első dózist, a második adagban 491 053-an részesültek. Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt közelít a 9,5 millióhoz Nagy-Britanniában.

A vasárnap este ismertetett adatsor alapján az elmúlt 24 órában 21 088 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Az év elején még szinte mindennap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzést szűrtek ki.

A szaktárca adatai szerint a vasárnap zárult egy hétben 169 714 koronavírus-fertőzést azonosítottak tesztekkel, 81 790-nel, 32,5 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződéseknél.

Ugyancsak jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma.

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 22 231 beteget kellett kórházba szállítani, 5433-mal, 19,6 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a vasárnap zárult egy hétben 8219 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 459-cel, 5,3 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

Susan Hopkins, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) Covid-stratégiai igazgatója a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában - arra a kérdésre, hogy a javuló járványügyi adatok már az oltási kampány hatásait tükrözik-e - elmondta: mindegyik korosztályban csökkennek a fertőződési számok, így a legveszélyeztetettebb 70 és 80 év feletti korcsoportokban is, amelyekre a nagy-britanniai oltási kampány jelenleg koncentrál.

Hopkins professzor szerint még kissé korai lenne kijelenteni, hogy ez már az oltások hatása. Hangsúlyozta: a szakértők ennek kimondása előtt azt szeretnék látni, hogy ebben a két korosztályban az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma már gyorsabban csökken, mint a fiatalabbak körében.

A PHE vezető szakértője elmondta ugyanakkor, hogy a 80 évesnél idősebbek 80 százaléka már megkapta az oltást, és a szakhatóságok várakozása az, hogy ebben a korosztályban két héten belül már valóban érződik majd az oltási kampány hatása.

Hopkins professzor hozzátette azonban, hogy a járvány megfékezését célzó korlátozások feloldásához nagyon lassan, nagyon óvatosan szabad csak hozzákezdeni.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a BBC televíziónak nyilatkozva vasárnap úgy fogalmazott, hogy a britek "felszabadult, boldog nyárban bízhatnak".

Ő is hozzátette azonban, hogy addig lesz még néhány kemény hónap.

 

Koronavírus-fertőzéssel kórházba került a brit egészségügynek milliókat gyűjtő 101 éves katona

Koronavírus-fertőzéssel kórházba szállították vasárnap Sir Tom Moore-t, a brit hadsereg hamarosan 101 esztendős veteránját, aki tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött az állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára a koronavírus-járvány elleni küzdelem segítésére.

A "Captain Tom", vagyis Tom százados néven világszerte ismertté vált egykori katonát - aki a második világháborúban az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le - lánya, Hannah Ingram-Moore vasárnapi Twitter-bejegyzése szerint néhány hete tüdőgyulladással kezelték, a héten pedig megállapították róla, hogy koronavírus-fertőzése van.

A tájékoztatás szerint Sir Tom eddig otthonában, családja körében lábadozott, de vasárnap légzéssegítő kezelés vált szükségessé. Hannah Ingram-Moore hangsúlyozta ugyanakkor, hogy édesapját nem intenzív osztályon ápolják.

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap este, ugyancsak a Twitteren az egész ország nevében teljes felgyógyulást kívánt Sir Tomnak.

Tom Moore tavaly arra tett fogadalmat, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést.

Kezdeti célkitűzése az volt, hogy ezer fontot gyűjt össze az NHS-t támogató jótékonysági alap számára.

Tom százados tavaly április 30-án ünnepelte századik születésnapját, de a századik kört már két héttel korábban megtette kertjében egykori alakulata, a yorkshire-i ezred katonáinak díszsorfala között. Tom Moore naponta tíz kört teljesített kerekes járókerete segítségével kertjének egy kijelölt, 25 méter kerületű része körül a délkelet-angliai Marston Moretaine községben lévő otthonában.

Az adományok azonban ezután is folyamatosan ömlöttek az NHS-segélyalap elkülönített számlájára, amelyen végül 32,8 millió font - több mint 13 milliárd forint -, vagyis az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak csaknem a 33 ezerszerese gyűlt össze.

A több mint másfél millió adományozó között volt Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, aki majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A királynő - Boris Johnson soron kívüli, egyedi felterjesztését jóváhagyva - tavaly nyáron a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelte, a brit hadsereg pedig ezredessé léptette elő a hatalmas adományt összegyűjtő veteránt.

Szeptemberben bejelentették, hogy film is készül Sir Tom életéről James Spring, Nick Moorcroft és Meg Leonard producerek közreműködésével.

A producercsapat nevéhez fűződnek a Táncterápia (Finding Your Feet), illetve a Fisherman's Friends című alkotások.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!