2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Külföld

Nálunk bezárják, máshol kinyitják a boltokat vasárnap

Miközben a Magyar Parlament a vasárnapi zárva tartásról döntött, Franciaországban éppen megszüntetik azt. A párizsi kormány gazdaságélénkítést vár a vasárnapi nyitva tartás bevezetésétől. A miniszterelnök szerint a forgalom élénkülése 1-2 százalékos GDP-növekedést jelenthet, a munkavállalók pedig másfélszeres fizetést kapnak a vasárnapi munkáért, ezért a lakosság többsége is támogatja az intézkedést. A francia kormány egy hete szavazta meg a boltok hosszabb nyitva tartását. A vasárnapi zárva tartás eltörlését tervezik Ausztriában is.

Menetrendszerűek a tüntetések a francia kormány ellen. A demonstrálók két éve gazdaságélénkítést követelnek a baloldali kormánytól. A jövő évi költségvetés reformjai közül a kormány szerint a vasárnapi nyitva tartás bevezetése lesz a leginkább pozitív hatással a munkahelyteremtésre. „Mindent meg kell tennünk a növekedésért. Ehhez lazítani kell az eddigi gyakorlaton. Javítani akarjuk azoknak a helyzetét, akik a saját munkájukból élnek. Pragmatikusak vagyunk, ez az oka, hogy engedélyezzük a vasárnapi nyitva tartást” – mondta a francia miniszterelnök még a múlt héten.

Korlátlan vasárnapi nyitva tartás ezután se lesz, a legtöbb bolt havonta egy vasárnapra nyithat ki. A turistaövezetekben viszont speciális szabályozás lesz érvényben, ott minden nyitva lehet hétvégén. „Nagyon örülünk a vasárnapi nyitva tartásnak. Az alkalmazottaink önként vállalhatnak vasárnapi műszakokat, másfélszeres bért kapnak. Az már csak bónusz, hogy az egésszel a vásárlók is jól járnak, mert szabadabban tudnak vásárolni – mondta egy üzletvezető.

A francia multik, bevásárlóközpontok évek óta lobbiztak a vasárnapi zárva tartás eltörléséért. Becslésük szerint ez éves szinten 10 százalékos élénkülést jelenthet a kereskedelmi láncoknak. „Az új szabályozás azoknak jó, akik a munkájukból élnek. Azok a férfiak és nők járnak jól, akik el akarják költeni a pénzüket, vagy csak a társadalom részének akarják érezni magukat. Természetesen a vasárnap ezentúl is a pihenésé és a családoké, ebből nem engedünk, de teret kell engednünk a munkavállalók- és a gazdaság igényeinek. A vasárnapi vásárlás bevezetése egy előremutató lépés az egész társadalom számára – mondta a francia gazdasági miniszter.


Az Európai Unió huszonnyolc tagországa közül kilencben korlátozzák a vasárnapi nyitva tartást. Franciaország mellett Ausztriában is tervezik a korlátozás eltörlését, illetve szűkítését mert az káros a gazdaságnak. Az osztrák iparkamara szerint a vasárnapi nyitva tartás nyolcszáz új munkahelyet és száznegyvenmillió euró pluszbevételt jelentene, csak Bécsben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!