2021. augusztus 3.,
kedd, Hermina napja

Nagyszabású gyászmisét tartottak Spanyolországban

MTI

2020. július 7., kedd 10:50

Nagyszabású gyászmisét tartottak hétfőn este Spanyolországban a madridi Almudena katedrálisban a koronavírus-járvány több mint 28 ezer halálos áldozatának emlékére.

Az istentiszteleten a spanyol királyi család mellett magas rangú politikusok, az elhunytak hozzátartozói és a Covid-19 betegeket ápoló spanyol egészségügyi dolgozók képviselői is részt vettek. A mintegy 400 meghívott mindegyike szájmaszkot viselt.

Több ezer orvos és ápoló fertőződött meg koronavírussal, illetve hunyt el a kórban.

"A fanatizmussal, konfrontációval és felháborodással terhelt időkben sok ember, hívők és nem hívők vegyesen a legjobbat nyújtották példát adva szolidaritásból erőfeszítéseikért pedig gyakran életükkel fizettek" - hangsúlyozta a misét vezető Carlos Osoro madridi érsek.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő lisszaboni látogatása miatt nem vehetett részt a megemlékezésen. António Costa portugál miniszterelnökkel próbált közös álláspontot egyeztetni a július 17-18-ra kitűzött uniós csúcstalálkozóra. A megbeszélésekről szóló tájékoztatás szerint Spanyolország és Portugália összefog annak érdekében, hogy az Európai Unió jóváhagyja koronavírus-járvány miatti nehézségek leküzdésére hivatott, 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapot, ahogy azt az Európai Bizottság javasolja, és a célt szolgáló összeg ne legyen ennél alacsonyabb.

A spanyol kormányfő konzervatív ellenzéke ugyanakkor bírálta a szocialista politikus távolmaradását.

Spanyolország a pandémia által legerősebben érintett országok közé tartozik, eddig 251 789 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 28 388-an elhunytak a kórban. Május közepe óta valamelyest javultak a járványügyi adatok.

 

Nagyon távoli még a közösségi immunitás egy nagyszabású spanyol kutatás szerint

Egy nagyszabású spanyol kutatás szerint nagyon távoli lehet még a közösségi immunitás az új koronavírus ellen, több mint 60 ezer lakos közül csak mintegy öt százaléknál találtak ellenanyagot.

Közösségi immunitásról akkor beszélhetünk, ha elegendő ember fertőződött meg ahhoz, hogy megállítsa a kórokozó terjedését. Ehhez egy populáció 70-90 százalékának immunitása szükséges, hogy megóvja azokat, akik nem fertőződtek meg - írta a BBC hírportálja.

Spanyolországban a parti területeken 3 százalék alatti volt azoknak az aránya, akiknél találtak Covid-19 elleni antitesteket. Magasabb volt az arány az országban ott, ahol súlyosabb volt a járványhelyzet.

"Noha a járvány súlyosan érintette Spanyolországot, a becslések szerint mégis alacsony a betegség előfordulásának aránya, ami egyértelműen kevés a közösségi immunitáshoz" - írták a Lancet brit orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

Kutatásuk a maga nemében a legnagyobb szabású volt Európában.

Hasonlóan reprezentatív vizsgálatokat végeztek Kínában és az Egyesült Államokban, melyek megállapították, hogy "a lakosság legnagyobb része nem volt kitéve a vírusnak", még azokon a területeken sem, ahol a kórokozó erősen elterjedt - olvasható a cikkben.

Spanyolországban több mint negyedmillió igazolt esetet regisztráltak és több mint 28 ezren haltak meg a betegségben.

 

MTI