2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Külföld

Mindennapos a nemi erőszak a kommunista államban

Nem büntetik a szexuális erőszakot Észak-Koreában- egy emberjogi szervezet legfrissebb jelentése szerint. A Human Rights Watch tömegesen tárt fel olyan eseteket, ahol a rendőrség nem tekinti a nemi erőszakot súlyos bűncselekménynek.

  • Mindennapos a nemi erőszak a kommunista államban

A mindennapok része Észak-Koreában a hatalmi pozíciót betöltő férfiak által elkövetett szexuális erőszak, miközben a bántalmazott nőknek esélyük sincs arra, hogy felemeljék a szavukat és panaszt tegyenek - állapította meg a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet legfrissebb jelentésében. A New York-i székhelyű szervezet észak-koreai menekültekkel készített interjúk alapján állította össze az anyagát. A beszámolók szerint a szexuális erőszak teljesen nyílt, széles körben elfogadott jelenség Észak-Koreában, ahol a nőknek semmi lehetőségük nincs az igazságszolgáltatáshoz fordulni, mert a rendőrség nem tekinti a nemi erőszakot súlyos bűncselekménynek.

A szexuális ragadozók többsége magas rangú párttag, de akár börtönőrök, rendőrök, titkosrendőrök, ügyészek, sőt, katonák is lehetnek. – nyilatkozta Kenneth Roth, a Human Rights Watch vezérigazgatója. 

Észak-Korea sokszor hangoztatta, hogy bűnözéstől mentes ország és hogy ezt bizonyítsa, az ENSZ kérésére korábban közzétették a letartóztatások számát- összesen hét embert ítéltek el nemi erőszakért 2011-ben, és ötöt 2015-ben. A nemzetközi jogvédő szervezet ugyanakkor azt várja Phenjantól, hogy tárja fel az összes szexuális visszaéléssel kapcsolatos ügyet.

Ez nem egy olyan lépés lenne, mely bármilyen módon aláásná Kim Dzsong Un pozícióját. Ez a lépés nem sodorná veszélybe az uralkodó rezsim hatalmát, ellenben óriási változást hozna az Észak-koreai nők életében. Eljött az ideje annak, hogy a kormány szembesüljön ezzel a problémával és cselekedjen annak érdekében, hogy megszűnjön a hivatalosan is elfogadott szexuális bántalmazások sorozata– tette hozzá Kenneth Roth. 

Bár az Egyesült Államok és Észak-Korea közt megindult a párbeszéd Donald Trump elnöksége alatt, a két ország elsősorban az ázsiai ország nukleáris leszereléséről egyeztet, az emberi jogok helyzetéről hivatalosan nem tárgyalnak a felek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!