2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Merkel-terv a harcok sújtotta Ukrajnának

A német kancellár ötszázmillió eurót ígért Kijevben a háború sújtotta keleti Donyec-medence helyreállítására. Angela Merkel ezt az ukrán elnökkel folytatott tárgyalásai után jelentette be. Németország vezetője további huszonötmillió eurót is felajánlott a menekültek segítésére. Merkel hozzátette, továbbra is támogatja Ukrajna területi egységét. Közben visszatértek Oroszországba a segélyszállító teherautók. A szállítmányt az ukrán hatóságok engedélye nélkül rakták ki Luhanszkban. Ukrajna a nemzetközi jog megsértésének és közvetlen katonai agressziónak minősítette a történteket. Kijev korábban attól tartott, hogy az orosz teherautók hadi utánpótlást szállítanak az oroszbarát szakadároknak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen elítélte Oroszország önkényes határátlépési akcióját.

Tüntetésen tiltakoztak Kijevben a német nagykövetség előtt a német kancellár látogatása ellen. Pedig Angela Merkel pénzt ígért a polgárháború sújtotta kelet-ukrán Donyec-medence helyreállítására. Az infrastruktúra helyreállítására pénzalap létrehozását kezdeményezi, erre Berlin félmilliárd eurót szánna, a menekültek megsegítésére további huszonötmillió eurót ígért a német vezető. Az ukrán elnök örömmel fogadta a kezdeményezést. „Szeptemberben az Európai Unió egy adománygyűjtő konferenciáján létrehoznak egy különleges pénzalapot. Ezen a konferencián ötszázmillió eurót ajánl fel a Donyec-medence újjáépítésére. Mindenki emlékszik a háború utáni Európának nyújtott Marshall-tervre. Ma azt mondhatom, Merkel terve a helyreállítás első lépését jelenti” – mondta Petro Porosenko.

Merkel továbbra is Ukrajna területi egységét támogatja, és hozzátette, a konfliktus csak akkor oldható meg, ha sikerül az ellenőrzést megszigorítani az ukrán–orosz határon. A nyugati országok szerint Moszkva fegyverekkel segíti az oroszbarát egységeket. „Az energiát nemcsak a katonai konfliktus megoldására kell összpontosítani, hanem kétoldalú tűzszünetre is szükség van. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy az ukrán elnök egyoldalú tűzszünete nem valósult meg. Nagy csalódást jelentett, hogy a szeparatisták azt nem tartották be. A kétoldalú tűzszünet mellett az orosz–ukrán határellenőrzését is el kell érni, mert máshogyan nem lesz béke” – mondta Angela Merkel.

Közben már elhagyta Ukrajnát az orosz humanitárius konvoj. A teherautók segélyszállítmányt vittek az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött Luhanszkba. Kijev és a nyugati országok attól tartanak, katonai felszereléseket vihettek a járművek. De Oroszország szerint csak generátort, élelmiszert és vizet. Az ügy miatt összeült az ENSZ BT, a világszervezet elítélte, hogy a konvoj engedély nélkül lépte át a határt, ami Ukrajna területének megsértését jelenti. „Az Egyesült Királyság aggodalommal tekint erre a provokatív és egyoldalú lépésre. Ez tagadhatatlan és égbekiáltó megsértése Ukrajna szuverenitásának, a nemzetközi jogoknak, valamit az ENSZ alapokmányának. A humanitárius segítséget az ENSZ koordinálja, és ha Oroszország részt akar benne venni, akkor azt közösen kell megtennie, nem egyoldalúan” – mondta Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet.


A testület ülésén azonban az orosz nagykövet megvédte a döntésüket, és kijelentette, elegük lett az ukránok időhúzásából, és csak az után lépték át a határt, miután megkapták a kijevi kormány befogadási okmányát. A moszkvai külügyminisztérium közleményében hazugnak nevezte a NATO-főtitkárt, mert szerintük nem igaz, hogy a segélyszállítmányt a nemzetközi vöröskereszt és Kijev egyetértése nélkül juttatták el Kelet-Ukrajnába.

Közben a térségben folytatódnak a harcok. Szombatra virradóra két civil halt meg a kelet-ukrajnai Doneckben egy tüzérségi támadásban. Holttestükre a város központjában, az utcán találtak rá helyi idő szerint reggel hat órakor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!