2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Erdély és Románia

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Merkel: A német kormánypártok kiállnak a csúcsjelölti rendszer mellett

A német szövetségi kormányt alkotó pártok kiállnak az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére kidolgozott csúcsjelölti rendszer mellett, és vezetőik megkezdték az egyeztetést arról, hogy a kormány miként járjon el az európai parlamenti (EP-) választás után következő európai uniós (EU-) tisztújítás során - mondta Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben.

  • Merkel: A német kormánypártok kiállnak a csúcsjelölti rendszer mellett

Elmondta, hogy megbeszélést folytatott pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével.

Szavai alapján első próbálkozásra nem sikerült megállapodni arról, hogy a kormány kit támogasson, de abban egyetértettek, hogy a - nemhivatalos, az EU-s jogrendben nem szereplő - csúcsjelölti rendszer alapján kell eljárni, vagyis az EP-választásra állított csúcsjelöltek közül kell kikerülnie annak a politikusnak, akit a tagállami kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács megválasztásra javasol az EP-nek.

Mint mondta, a találkozó jó hangulatú volt, és az egyeztetést tovább folytatják. Rámutatott, hogy az Európai Tanácsnak - ebben a kérdésben nem konszenzussal, hanem - minősített többséggel kell javasolnia az EP-nek egy jelöltet a brüsszeli bizottság elnöki tisztségére.

A jelöltet később az Európai Parlament választja meg.

Merkel hangsúlyozta, hogy az Európai Tanácsnak mihamarabb döntésre kellene jutnia, lehetőleg az EP július elején tartandó alakuló üléséig.

A CDU és a CSU elnöke - Annegret Kramp-Karrenbauer és Markus Söder - korábban jelezte, hogy kiállnak Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje mellett.

Andrea Nahles, az SPD elnöke egy hétfő esti interjúban kijelentette, hogy a szociáldemokraták nem a CSU-s Manfred Webert, hanem Frans Timmermanst, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) csúcsjelöltjét támogatják. A ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban hangsúlyozta, hogy 15 éven keresztül EPP-s politikus vezette a brüsszeli bizottságot, ezért most váltásra van szükség.

A szociáldemokraták igyekeznek többséget szervezni az EP-ben Frans Timmermans mögé, "ennek a vitának még messze nincs vége, nagyon izgalmas időszak áll előttünk és Frans Timmermansnak nagyon jó esélyei vannak" - mondta az SPD elnöke.

Rámutatott: ha a német koalíciós pártok között nem lesz megállapodás, a német kormánynak tartózkodnia kell az Európai Tanácsban, amikor arról döntenek, hogy kit javasoljanak a bizottsági elnöki posztra az EP-nek. Jelezte: nem tart attól, hogy felborulna a kormánykoalíció, ha nem sikerülne megállapodni, és Angela Merkelnek Németország nevében tartózkodnia kellene az Európai Tanácsban. Mint mondta, az utóbbi hónapokban számos alkalommal előfordult, hogy egy EU-s kérdésben nem jutottak megegyezésre, és ezért Németország tartózkodott.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!