2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Merénylet Kabulban: Egy román katona is életét vesztette csütörtökön

Egy román katona is életét vesztette a csütörtöki kabuli merényletben, amely a héten már a második terrortámadás volt az afgán fővárosban. Az elsőt keddre virradóra hajtották végre iszlám szélsőségesek, akkor az afganisztáni román diplomáciai képviselet biztonsági szolgálatának egyik tagja meghalt meg, egy alkalmazottja pedig megsebesült.

  • Merénylet Kabulban: Egy román katona is életét vesztette csütörtökön

 A nagy erejű robbanást egy kisbuszba rejtett pokolgép okozta az afgán főváros Sas-Darak negyedében.

A dél-ázsiai országban működő Resolute Support fedőnevű NATO-misszió időközben közölte: egy román és egy amerikai katona is életét vesztette. A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a román katona éppen őrjáraton volt az erősen őrzött - Zöld Zóna néven ismert - kormányzati és diplomata negyed mentén.

Románia 2002 óta vesz részt az afganisztáni békefenntartó műveletekben, jelenleg 762 román katona szolgál a nemzetközi békefenntartó misszióban. 2002 óta harminc román katona vesztette életét Afganisztánban.

A merénylet elkövetését a szélsőséges tálibok vállalták magukra. Azt állították, hogy tizenkét "külföldi betolakodót" öltek meg amikor három külföldi járművet célba vettek, amelyek arra a területre érkeztek, ahol az afgán nemzetbiztonsági hatóságok irodái is vannak.

A negyedben külföldi nagykövetségek és más kormányzati épületek is találhatók.

Naszrat Rahimi belügyi szóvivő azt mondta, hogy a járműbe rejtett robbanószerkezet egy főúton lépett működésbe, és legkevesebb 12 járműben okozott károkat. A rendőrség gyorsan lezárta a térséget. A közösségi médiában megjelent videofelvételeken azt lehetett látni, hogy a területen fehér füst gomolygott.

A héten ez volt már a második merénylet a fővárosban, amelyet a tálibok hajtottak végre. Hétfő éjszaka Kabul keleti részében a szélsőségesek a külföldiek lakta épületegyüttest vették célba. Legkevesebb 16 ember meghalt, több mint száz megsebesült.

"Értelmetlen békét kötni egy olyan csoporttal, amely továbbra is ártatlan embereket gyilkol" - hangsúlyozta Asraf Gáni afgán elnök közleményében.

A támadások egyre inkább felvetik a kérdést Kabulban és Washingtonban is, hogy 18 évi háborúskodás után mennyire lehet megbízni a tálibokban. Az afgán kormány súlyos kétségeit hangoztatta az Egyesült Államok és a tálibok között nemrégiben kötött egyezséggel kapcsolatban. Ennek értelmében Washington mintegy ötezer amerikai katonát vonna ki Afganisztánban lévő öt bázisáról 135 nap alatt, ha az iszlamista tálibok tartani fogják magukat a tervezett megállapodáshoz.

Jelenleg 14-13 ezer külföldi katona tartózkodik a közép-ázsiai országban. Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja azt mondta, hogy az egyezséget még jóvá kell hagynia Donald Trump amerikai elnöknek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!