2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Megtaposták és fel is gyújtották

Az áprilisi választásokon való részvételre buzdította az egyiptomiakat kairói látogatásán John Kerry amerikai külügyminiszter. Az ellenzék szerint Kerry azért érkezett, hogy a kormány mellett kampányoljon. Kerry ezt cáfolta, és sürgette az egyiptomi kabinetet a demokratikus reformok végrehajtására, valamint arra, hogy egyezzen meg a Nemzetközi Valutaalappal a csaknem 5 milliárd dolláros hitelről, amelyről eddig a tüntetések miatt nem tárgyaltak.

Nem mindenki látta szívesen az amerikai külügyminisztert Egyiptomban. John Kerryt Kairóban tüntetők fogadták, akik megtaposták és fel is gyújtották a politikus portréját. A demonstrálók szerint az Egyesült Államok juttatta hatalomra a jelenlegi egyiptomi kormányt, amely ugyanolyan elnyomó, mint az elődje. „Azért tüntetek a látogatás ellen, mert Kerry azért van itt, hogy a Muszlim Testvériség kormányát támogassa. Amerika adott nekik hatalmat, én ez ellen vagyok” – mondta le egy tüntető.


A külügyminiszterként először a Közel-Keletre látogató Kerry cáfolja, hogy bárki mellett vagy ellen kampányolna, az áprilisra kitűzött egyiptomi választások előtt. „Olyan erősen hangsúlyozom, ahogyan csak tudom: nem azért vagyunk itt, hogy beavatkozzunk, hanem azért, hogy meghallgassunk mindenkit. Mi a demokráciát támogatjuk, és Egyiptom népét és nemzetét” – szögezte le az amerikai külügyminiszter.

A megállapodást sürgette

 

Kerry a választásokon való részvételre sürgette az egyiptomiakat. A kormányt pedig arra figyelmeztette, hogy az országnak felajánlott egymilliárd dolláros amerikai segélyt csak akkor kapják meg, ha demokratikus reformokat hajtanak végre, és megállapodnak a Nemzetközi Valutaalappal. „Az IMF-fel meg kell egyeznie Egyiptomnak, hogy bizalmat kaphasson az itteni piac. A tehetséges és vállalkozó kedvű egyiptomi diaszpóra tagjainak úgy kell érezniük, hogy visszajöhetnek ide, és az itteni haladás életképes” – tette hozzá  John Kerry.  

Kairó tavaly novemberben már megegyezett az IMF-fel egy csaknem 5 milliárd dolláros hitelről, de a tárgyalások megszakadtak a következő hónapban kitört utcai zavargások miatt.

Erőszakos megmozdulások Kerry látogatásának idejére is jutottak. A tüntetők több városban összecsaptak a rendőrökkel, Port-Szaídban pedig fel is gyújtották a helyi őrs épületét, miután szombaton egy rendőrautó 5 tüntetőt gázolt el egy tiltakozásnál.


Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!