2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Megosztja az EU-t Ukrajna csatlakozási szándéka

Kapkodnak Brüsszelben a sorsdöntő csúcs előtt. Az ukrán csatlakozással újra lőporos hordó lehet a Balkán – írja a VG.hu.

  • Megosztja az EU-t Ukrajna csatlakozási szándéka

Ukrajna nem egyesíti az EU-t, mint azt az elmúlt hónapok politikai mantrázása sugallta, hanem éppen ellenkezőleg: megosztja. Ezt vélhetően az integrációs szervezet vezetői is egyre világosabban látják. Más kérdés, hogy nyíltan erről nem beszélnek.

Tetteik bizonyítják: az utolsó pillanatban, a december közepére tervezett Európai Tanács- (EUCO-) csúcs előtt az EU-vezetők kapkodva utazgatnak a gyújtópontok, Berlin, Kijev, Budapest között, próbálják kivasalni az ellentétektől egyre jobban gyűrődő EU-t – csak néhány nap választ el az egyik legnehezebbnek ígérkező, december közepén összeülő EUCO-csúcstalálkozótól, és néhány hónap a kulcsfontosságú 2024-es európai parlamenti választásoktól.

Emellett az EU-ban, amelynek a célja a közös piac és az „európai értékrend” védelme, egyértelműen és többek számára aggasztóan az utóbbi felé billen a mérleg nyelve. Példa rá Kijev – írja a VG.hu.

Ukrajna sem nem különösebben demokratikus, sem nem liberális államberendezkedésű ország, 

viszont Oroszország legfontosabb szomszédja, amely Európa legtöbb, legjobb minőségű termőföldjeit birtokolja (stratégiai adottság!), és hogy ezek a földek ténylegesen kinek a tulajdonában vannak, nehéz megválaszolni. Mégis az EU-csatlakozási sor elejére tették a moldávokkal együtt (Grúzia tartalékban: vélhetően a fő kritérium, hogy mennyire hajlandó elhatárolódni Moszkvától), miközben az EU-felvételre türelmesen várakozó balkániakban forr a düh a jobbról előzők láttán. Szkopjéban (2005 óta vár a felvételre), Pristinában (2010), Belgrádban (2012) tisztában vannak vele, hogy Kijev (2022) és Chisinau (2022) felvételét nagymértékben brüsszeli politikai (és gazdasági) érdekek mentén szorgalmazzák.

Már nem Budapest a fő kerékkötő, hanem Berlin, Olaf Scholz német kancellár – legalábbis a Politico európai kiadásainak gyökerét adó brüsszeli napi hírlevél (Brussels Playbook) sztárszerkesztője, írója, a Politico diplomáciai főtudósítója, Jacopo Barigazzi szerint.

A két éve a német Axel Springer Verlag ellenőrzése alatt működő Politico is azt írja, hogy noha a magyar kormányfő hosszú távon gondolkodik, a szlovákiai, hollandiai fejlemények rövid távon is őt támogatják. 

Berlin nem hivatalosan panaszkodik, hogy milyen álszentek az Ukrajnát segítő EU-tagállamok, amelyek saját, lecserélésre szánt, elavulóban lévő fegyverzetüket – Dánia, Hollandia – miután megkapták az első, egy generációval újabb amerikai F–35-ösöket, az öregecske, Block 15-ös F–16-osokat – segítségként odaadják Ukrajnának, miközben pénzeket kasszíroznak be ezért az EPF-ből, az Európai Béke Mechanizmusból. Szándékosan adhatták a szerveződésnek a homályos értelmű-rendeltetésű (az EU-dokumentumokban off-budget funding mechanismként, költségvetésen kívüli kifizetőhelyként emlegetik) EPF nevet. Emellett az EU-eszközhiány enyhítésére Charles Michel ET-elnök „védelmi kötvények” kibocsátását szorgalmazza.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Lesz következménye a francia elnök háborús retorikájának az európaiak biztonságára?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!