2021. január 20.,
szerda, Fábián, Sebestyén napja

Megkezdődött Hegyi-Karabah nagy részének átadása Azerbajdzsánnak

Hír TV

2020. november 15., vasárnap 09:50

Örményország elismerte, hogy több mint 2300 katonáját vesztette el a karabahi háborúban. Azerbajdzsán eddig még semmilyen számot nem közölt a hat hetes háborúban elszenvedett veszteségeiről. A hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, eddig örmények által lakott és ellenőrzött Hegyi-Karabah történetében vasárnap új korszak köszönt be. Megkezdődött a terület nagy részének átadása Azerbajdzsánnak.

Egymás után gyújtják fel az örmény házakat Hegyi-Krabahban. Az Azerbajdzsánhoz visszakerülő falvakban sok távozó örmény család inkább felégeti a házát, nehogy a gyűlölt azeriek kezére jusson.

Örményország és Azerbajdzsán többheti heves harcok után végül Oroszország közvetítésével állapodott meg a november 10-e óta érvényes tűzszünetben. Eszerint az örmények kénytelenek jelentős területeket átengedni Azerbajdzsánnak Hegyi-Karabahban.

A megállapodás egyik legfontosabb elemeként kétezer orosz katonát vezényelnek a kaukázusi régióba, hogy felügyeljék a törékeny fegyvernyugvást. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az orosz kontingens nagy része már el is foglalta állomáshelyét Hegyi-Karabahban.

Eddig 12 megfigyelőállást létesítettek, és a katonai rendészet már meg is kezdte a járőrözést.

Hegyi-Karabah hovatartozása egy évszázada komoly feszültséget okoz a térségben. A 11 ezer négyzetkilométeres, két közepes magyar megyének megfelelő nagyságú területet az örmények és az azeriek is a magukénak tartják.

 Egy népszavazásra hivatkozva 1991 szeptemberében Hegyi-Karabah egyoldalúan kivált.Azerbajdzsánból, amit az utóbbi katonai erővel próbált megakadályozni, így kitört a hegyi-karabahi háború. A harcokban 30 ezer ember vesztette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt még Örményország sem ismerte el.

Hír TV