2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Meghalt az ebolás ENSZ-alkalmazott

Továbbra is súlyos állapotban van az ebolafertőzött spanyol ápolónő.

Meghalt a Lipcsében ápolt ebolás ENSZ-alkalmazott, aki még Libériában fertőződött meg. Az afrikai országban közben sztrájkba léptek az ápolók, védőfelszerelést és a veszélyességi pótlékuk emelését követelik. A brit reptereken mától különleges készülékekkel ellenőrzik az ebolával érintett országokból érkező utasokat.

Nyugat-afrikai küldetés előtt álló amerikai egészségügyi dolgozókat készítenek fel az ebola elleni védekezésre. Az ápolóknak, orvosoknak védőruhát kell felvenniük, ügyelniük kell a bakancs és a kesztyű fertőtlenítésére is.

A többi között védőöltözéket és a halálos vírussal fertőzött betegek ellátásáért járó veszélyességi pótlék emelését követelik Libériában az ápolók és orvosi asszisztensek, akik sztrájkba léptek. A vérrel és más testnedvvel terjedő ebolavírust Nyugat-Afrikában négyszáz egészségügyi dolgozó kapta el, a többségük Libériában. Ott fertőződött meg a Lipcsében ápolt ENSZ-alkalmazott is, aki kedden belehalt a kórba.

Továbbra is súlyos állapotban van a madridi kórházban ebolával fertőződött spanyol ápoló. Ő az első olyan beteg, aki nem a fekete kontinensen kapta el a kórt, méghozzá úgy, hogy valószínűleg véletlenül hozzáért az arcához a védőruha kesztyűjével, miután egy ebolás papot látott el. Mielőtt megállapították nála a betegséget, tizenöt emberrel került kapcsolatba, őket huszonegy napig, a lappangási időszak végéig karanténban tartják. „Mikor beszélhetünk a megbetegedések végéről? Először is, akkor, ha a Teresával kapcsolatba került személyek egyikénél sem fejlődik ki a betegség. Ennek kiderítéséhez október 27-ig várni kell” – mondta a spanyol ebolabizottság egyik tagja.

Az Egyesült Államokban is megfertőződött egy ápoló, aki az azóta meghalt dallasi ebolást ápolta. A hasonló esetek elkerülése érdekében a nővérek jobb kiképzést és védőfelszerelést követelnek az egészségügyi hatóságoktól. „Ez valami új. Olyan, amihez nem szoktunk még hozzá. Amíg pontosan nem derül ki az illető betegsége, a védőfelszerelés és a megfelelő felkészítés az egyetlen, ami megvéd bennünket” – mondta a washingtoni Providence kórház egyik ápolója.


Továbbra sem javasol közlekedési zárlatot az érintett országokkal szemben az ENSZ. A világszervezet főtitkára szerint ugyanis abban az esetben nem tudnák eljuttatni a segélyszállítmányokat. Így marad az ellenőrző és megfigyelőrendszerek felállítása a reptereken. A Sierra Leonéból, Libériából, Új-Guineából érkezett utasok kiszűrését már a brit légikikötőkben és pályaudvarokon is megkezdték.

Az utasok között már többször is pánik tört ki. Bostonban például az egyik repülőt a sürgősségiek vették körbe, miután több utas is rosszullétre panaszkodott. Az Egészségügyi Világszervezet szerint eddig több mint négyezren haltak meg a vérzéses lázban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!