2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Még idén megszavazhatják a migránsvízum bevezetését

Még idén megszavazhatja az Európai Parlament a migránsvízum bevezetését. A humanitárius vízum létrehozását kezdeményező jelentést nagy többséggel elfogadta a LIBE, a parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága. A dokumentum lehetővé tenné az EU-ba készülő bevándorlóknak, hogy már hazájukban benyújtsák menedékkérelmüket, az ezt önként vállaló uniós tagállamok EU-n kívüli külképviseletein.

  • Még idén megszavazhatják a migránsvízum bevezetését

37 igen, 10 nem, 3 tartózkodás mellett. Ilyen arányban szavazta meg a migránsok részére kiállítandó humanitárius vízumról szóló jelentést a LIBE, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Hír TV Magyarország Élőben című műsorában azt mondta: a bizottságban ülő magyar ellenzéki politikusok egységesen támogatták a vízum ügyét.

„Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció képviselője igennel szavazott. Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője igennel szavazott, Szanyi Tibor, a Magyar Szocialista Párt képviselője igennel szavazott, Jávor Benedek, a Párbeszéd képviselője igennel szavazott. Minden egyes alkalommal, immár több mint két tucat olyan előterjesztés kapcsán, amelyik a Willkommenskulturt, a bevándorláspárti törekvéseket próbálja jogi formába önteni, a Willkommenskultur elvárásának felel meg, a magyarországi baloldali és liberális ellenzék képviselői fegyelmezetten igennel szavaznak” – mondta a kormánypárti politikus.

A dokumentum lehetővé tenné az EU-ba készülő bevándorlóknak, hogy már hazájukban benyújtsák menedékkérelmüket, az ezt önként vállaló uniós tagállamok EU-n kívüli külképviseletein.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint a kormánypárt által migránsvízumként emlegetett dokumentum biztonsági kockázatot jelent.

„Abszurd és veszélyes, mert egyrészt anélkül, hogy biztonsági szűrés megtörténne, anélkül, hogy menekültügyi eljárás lefolytatódna, szét lenne választva, hogy az illető valódi menekült, vagy gazdasági bevándorló, beengedi, egy vízumot ad, hogy mindez majd az unió területén történjen meg. Tehát ezzel a migránsvízummal a migránsok bejöhetnek Európába, az unió területére, és az adott tagállam fogja majd lefolytatni az eljárást. És látjuk a valóságban, hogy aki már bent van, legyen az veszélyes, legyen az illegális bevándorló, legyen az gazdasági migráns, nem tudja az unió visszaküldeni, tehát itt maradnak” – fejtette ki.

A humanitárius vízum bevezetését kezdeményező spanyol jelentéstevő viszont azt mondta: éppen az illegális tevékenységeknek vetne véget az új rendszer, ami szerinte euró-százmilliókat spórolhat az EU-nak, hiszen a jövőben sokkal kevesebbet kellene költeni határvédelemre és az embercsempész bandák elleni harcra.

„Nincs értelme amiatt panaszkodni, hogy illegálisan érkeztek ide a menedékkérők, miközben továbbra is bezárunk előttünk minden ajtót, ami a legális módot lehetővé tenné. Miközben kétségbeesetten menekülnek, mi maffiózók kezébe lökjük őket, az emberkereskedők pedig vég nélkül kizsákmányolják, a legalapvetőbb emberi jogaiktól is megfosztják őket, a földközi-tengeri útvonalon” – mondta Juan Fernando López Aguilar.

A vízum bevezetését kezdeményező jelentésről ezután az Európai Parlament plenáris ülésén szavazhatnak a képviselők, még ebben a hónapban. Ha az EP is igent mond a javaslatra, az Európai Bizottság tavasszal már megteremtheti a gyakorlati feltételeit a humanitárius vízum bevezetésének.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!