2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Megbukott a Salvini elleni vád

Már az első tárgyalási napon megbukott a Matteo Salvini elleni vád - az államügyész szerint nem történt törvénysértés. A jobboldali olasz politikus ellen a migránsok feltartóztatása miatt indult bírósági eljárás. A Hír TV tudósítója Szicíliában a helyszínen kísérte figyelemmel az eseményeket. A per novemberben folytatódik, és akkor már a baloldali miniszterelnököt is kihallgatják.

  • Megbukott a Salvini elleni vád

Meghallgatták Matteo Salvinit a migránsperben

 

Véget ér a migránsok feltartóztatása miatt Matteo Salvini ellen indított per első napja. A Hír TV tudósítója Szicíliában a helyszínen kísérte figyelemmel a volt olasz belügyminiszter elleni eljárást. A per novemberben folytatódik, és akkor már a baloldali miniszterelnököt is kihallgatják.

 

 

Befejeződött Matteo Salvini első meghallgatása a cataniai bíróságon

Az első meghallgatással megkezdődött a Liga vezetőjének tárgyalása Szicíliában. Matteo Salvininek azért kell bíróság elé állnia, mert tavaly nyáron, még belügyminiszterként nem engedett kikötni egy migránsokkal teli hajót. A politikus azt mondta, nem bánta meg tettét, a népét védte az illegális bevándorlással szemben. Nemrég ért véget Matteo Salvini első meghallgatása a szicíliai különbíróságon - jelentette a Hír TV tudósítója a helyszínről. A per novemberben folytatódik, televíziónk folyamatosan tudósít majd a fejleményekről.

 

 

Conte olasz kormányfőt is meghallgatná a bíróság a Salvini elleni eljárásban 

Mások mellett Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt is beidézte meghallgatásra a szicíliai miniszteri bíróság a Liga párt vezetője, Matteo Salvini ellen egy migránscsoport feltartóztatása miatt indított eljárásban - jelentette az olasz sajtó szombaton.

Matteo Salvini első előzetes tárgyalása négy órán keresztül tartott. A miniszteri bíróság úgy döntött, hogy az ügyben további üléseket tart, és tanúként meg kívánja hallgatni a miniszterelnök mellett a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjét, Luigi Di Maiót, Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminisztert, valamint Elisabetta Trenta volt védelmi minisztert és Danilo Toninelli volt közlekedésügyi minisztert, aki a kikötőkért volt felelős. A következő ülést november 20-ra, az ezt követőt december 4-re tűzték ki. Az ügyészség a Matteo Salvinivel szembeni eljárás lezárását szorgalmazta.

Szijjártó: szégyen, hogy Matteo Salvinit és nem az embercsempészeket állítják bíróság elé

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szégyenletesnek tartja, hogy Matteo Salvini volt olasz belügyminisztert állítják bíróság elé és nem az embercsempészeket. A miniszter szombaton a Facebook-oldalán emlékeztetett, hogy előzetes tárgyalásra idézték Matteo Salvinit a migránscsoportok feltartóztatása miatt Olaszországban.

 Az illegális bevándorlás biztonsági, kulturális és most már komoly egészségügyi kockázatokkal jár Európa számára. Matteo Salvini belügyminiszterként megakadályozta, hogy "NGO-knak titulált embercsempész bandák" illegális migránsokat hozzanak Olaszországba és ezáltal Európába - írta Szijjártó Péter, aki szerint ezért egész Olaszország és Európa köszönettel tartozik neki.

Korábban:

Elkezdődött Matteo Salvini elleni per

Adásunkkal egy időben is tart Matteo Salvini első előzetes tárgyalása Szicíliában. Az olasz jobboldali Liga párt elnökének azért kellett bíróság elé állnia, mert tavaly nyáron, még belügyminiszterként nem engedett kikötni egy migránsokkal teli hajót. Catania kikötőjében Salvini melletti szimpátiatüntetések, míg a bíróság épülete mellett a politikust becsmérlő megmozdulások kezdődtek. Az olasz jobboldali pártok szerint a per Salvini meghurcolásáról szól. Korábban Orbán Viktor is támogatásáról biztosította a bevándorlásellenes politikust, aki a Hír TV riporterén keresztül köszönte azt meg a magyar kormányfőnek.

A Salvini-per fejleményeiről a Hír TV riportere, Jánosi Dalma tudósít

Ma kezdődik Matteo Salvini első tárgyalása

Ma tartják Matteo Salvini első előzetes tárgyalását Szicíliában. Az olasz jobboldali Liga párt elnökének azért kell bíróság elé állnia, mert tavaly nyáron, még belügyminiszterként nem engedett kikötni egy migránsokkal teli hajót. A politikus tegnap Catania kikötőjében azt mondta, tiszta a lelkiismerete, mert emberéleteket mentett meg és megvédte népét az illegális bevándorlással szemben. Az olasz jobboldali pártok szerint a per csakis Salvini meghurcolásáról szól. Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban jó harcnak nevezte Salvini migrációs politikáját. A Salvini elleni per fejleményeiről napközben többször is beszámolunk.

A HírTV a helyszínről ad tudósítást a Matteo Salvini elleni perről. Kísérjék figyelemmel Híradóinkat.

Bíróság elé állítanak, mert megvédtem hazámat, életeket mentettem, tiszteletben tartottam a törvényeket és felébresztettem Európát - hangoztatta a volt belügyminiszter Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője a szicíliai Cataniában péntek este. Salvinit mára előzetes bírósági tárgyalásra idézték egy migránscsoport feltartóztatása miatt. 

Matteo Salvini kijelentette, tisztában volt vele, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) megállítása kockázattal jár, de soha nem gondolta, hogy belügyminiszteri munkája végzése miatt bíróság elé állítják.

"Nyugodtan megyek bíróságra, lelkiismeretem tiszta, mivel emberéleteket mentettem meg és megvédtem hazámat"

- jelentette ki. Kifejtette, hogy az első bírósági ülésen nem fog felszólalni.

A volt belügyminiszternek szombat délelőtt kell ügyvédeivel Catania bíróságán jelentkeznie az első előzetes tárgyaláson. Az ügy egy migránscsoport feltartóztatását érinti, amely tavaly nyáron a Gregoretti olasz katonai hajóval érkezett a szicíliai partokra. Újabb eljárás indulhat ellene az Open Arms civilhajó kikötésének megtagadása miatt is.

"Kötelességemet teljesítettem, felére csökkentettem a tengerbe vesző emberek számát, a hajókon senkinek haja szála sem görbült, büszkeséget adtam Olaszországnak, tiszteletben tartottam a törvényeket, felébresztettem Európát"

- hangoztatta Matteo Salvini.

Kijelentette, nem engedhette meg, hogy Olaszország Európa migránstáborává váljon.

Megjegyezte, ez az első alkalom Európában, hogy egy minisztert kormánya döntéseiért állítanak bíróság elé.

A bírósági ülés előtt a Liga párt szabadtéri politikai találkozósorozatot rendezett a cataniai kikötőben, melyet Matteo Salvini nyilvános interjúja zárt le. Szavait több ezren hallgatták "Engem is állítsatok bíróság elé!"- feliratú táblákkal és pólókkal. Ez lesz a Salvini melletti szombati szolidaritási tüntetés jelszava is.

Matteo Salvini bejelentette, hogy a Liga november 7-én Milánóban és november 21-én Rómában újabb mozgósítást tart, amelyeken a párt kormányprogramját vázolják. Első lépéseink között lesz a politika és a bíróságok közötti feszültség enyhítése - fejtette ki.

Úgy vélte, Giuseppe Conte miniszterelnök és kormánya már nem képviseli Olaszországot, és ha most lennének a parlamenti választások, a jobboldal kerülne kormányra. "Conte és társai felfüggesztették a demokráciát, nem engedjük meg nekik, hogy további két évig hatvan millió olaszt tartsanak fogva" - mondta Matteo Salvini.

A Salvini melletti tüntetéshez többek között Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke is csatlakozik. Meloni kijelentette, a demokrácia védelmében vonulnak utcára: "Ha egy minisztert bíróság elé állítanak, mert nem azt tette, amit a fő sodor megkövetelt, akkor a demokráciának vége Olaszországban" - mondta Meloni.

Salvinivel szemben baloldali csoportok, civilszervezetek és a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) rendeznek ellentüntetést. A bíróság épületét és környékét lezárták, ötszázzal több rendőr felügyeli a biztonságot Cataniában szombaton.

Kapcsolódó anyag: 

Szombaton kezdődik Matteo Salvini tárgyalása - a Hír TV a helyszínről ad tudósítást

MTI/ Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!