2022. 08. 16. Kedd Ábrahám napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:05

Külföld

Már zajlanak a Putyin–Biden-találkozó előkészületei

  • Már zajlanak a Putyin–Biden-találkozó előkészületei

Joe Biden amerikai elnök azt reméli, hogy júniusi európai körútja során találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja az MTI. Ezt maga Biden mondta kedd délután a Fehér Házban.

Ez a reményem és elvárásom. Ezen dolgozunk

– fogalmazott az amerikai elnök újságírói kérdésre válaszolva. Washingtoni kezdeményezésre pénteken telefonon egyeztetett a Putyin–Biden-csúcs lehetőségéről Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

 Biden első külföldi látogatása lesz a júniusi, amikor részt vesz a hét vezető ipari hatalom (G7) csúcstalálkozóján, amelynek idén az Egyesült Királyságban található Cornwall ad otthont. Az utazás előzetes ütemterve szerint Biden Belgiumba is ellátogat, ahol európai és NATO-s vezetőkkel tárgyal majd.

Biden és Putyin április 13-án telefonon beszéltek egymással. A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök ekkor javasolta orosz hivatali partnerének, hogy találkozzanak egy harmadik országban, Európában a következő hónapokban.

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti feszültséget korábban kiélezte, amikor Biden egy március 17-én adásba került televíziós interjújában

igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint,

valamint azt hangoztatta, hogy Moszkva beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, és „megfizeti ennek az árát”. Ezt követően Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet hazahívták konzultációra. Az Egyesült Államok azóta szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amire Moszkva hasonlóképpen válaszolt.

A múlt hét csütörtöki kongresszusi országértékelőjében Biden Oroszországgal kapcsolatban azt mondta:

„Putyin elnöknek egyértelművé tettem, hogy bár nem törekszünk a feszültség súlyosbítására, de cselekedeteiknek következményei lesznek, ha igaznak bizonyulnak”.

A két ország közötti feszültséget a kelet-ukrajnai harcok kiújulása, illetve Oroszország Ukrajna határainál tartott közelmúltbeli hadgyakorlata, harckészültség-ellenőrzése is fokozta. – Oroszország nagyobb erőket vont össze a határnál, mint 2014-ben, amikor ténylegesen megtámadta Ukrajnát – mondta a CBS Newsnak adott vasárnapi interjúban Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki ma Ukrajnába látogat.

„Az elmúlt években Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolata a rivalizálásról a konfrontációig jutott, és

lényegében visszatértek a hidegháború korszakába.

Szankciós nyomás, fenyegetések, konfliktusok, saját önző érdekek védelme – mindez állandó instabilitás állapotába sodorja a világot” – közölte nemrég Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke.

 

Fotó: Pavel Golovkin / AFP

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!