2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Már több mint egy tucat pert akasztottak Trump nyakába

Hír TV

2019. február 19., kedd 07:32, frissítve: kedd 08:33

Már 16 amerikai állam, köztük Kalifornia és New York is pert indított a Trump-kormányzat ellen a rendkívüli állapot kihirdetése miatt.

Donald Trump, amerikai elnök pénteken jelentette be a szükségállapotot, hogy a katonaság büdzséjéből – a kongresszus megkerülésével – fedezze a mexikói határfal építését, amihez a demokraták nem szavaztak meg az általa kért 5,7 milliárd dollárt.

A perelő államok szerint a határok mentén nincs rendkívüli helyzet, így ez a hatalommal való súlyos visszaélés. Az elnöki döntés ellen hétfőn számos amerikai nagyvárosban tüntettek.

Több városban is tüntettek

Több amerikai nagyvárosban tüntettek hétfőn a rendkívüli állapot bejelentése ellen. A Washingtonban, New Yorkban, Chicagóban, San Franciscóban, Los Angelesben tartott megmozdulások többségét a részben Soros György finanszírozta MoveOn.org nevű szervezet, részben pedig olyan kisebb civilszervezetek rendezték, mint például az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU).

A szervezők bejelentése szerint szerte az Egyesült Államokban összesen 250 megmozdulást tartottak. Washingtonban és Chicagóban – az amerikai sajtó jelentései szerint – mindössze néhány százan tüntettek, de a többi nagyvárosból érkezett jelentések sem több ezres tömegekről számoltak be.

A tüntetők – elsöprő többségükben nők és fiatalok – hatalmi túlterjeszkedéssel és a kongresszus jogkörének elbitorlásával vádolták Donald Trump elnököt. Sok aktivista a migránsok iránti rokonszenvének adott hangot.