2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Donald Trump kihirdette a rendkívüli állapotot, hogy megépülhessen a fal

Hír TV

2019. február 15., péntek 18:05, frissítve: péntek 19:55

Rendkívüli állapotot hirdet az amerikai elnök, hogy a kongresszus kikerülésével pénzhez jusson a mexikói határkerítés felépítésére. Donald Trump ugyanakkor aláírja a kormányzat finanszírozásáról szóló törvényt, hogy a politikai vita miatt bekövetkezett részleges kormányzati leállásnak véget vessen.

A fal működni fog – ígérte az elnök a nagy bejelentéskor. Donald Trump a rendkívüli állapot eszközéhez nyúlt, hogy pénzt szerezzen a mexikói határra építendő biztonsági kerítés felépítéséhez. „Alá fogom írni a rendelkezést, életbe fog lépni a rendkívüli állapot. Nagyszerű dolog ez. Mert a határunk drogkereskedők, bűnözők és bevándorlók támadása alatt áll, és ez elfogadhatatlan. Más elnök is megtette fontos ügyekben ezt” – fogalmazott korábban.

Fontos ügy a falépítés, hiszen Donald Trump egyik legfontosabb választási ígérete volt 2016-ban, választói ennek beteljesítését várják tőle. Az ellenzék pedig éppen ennek megakadályozását tűzte zászlajára, politikai okokból ők sem engedtek ebből: a félidős kongresszusi választások eredményeképpen a képviselőházban keletkezett többségük birtokában megakadályozták az elnököt, hogy a költségvetésből e célra finanszírozást szerezzen.

A rendkívüli állapot lehetővé teszi az elnök számára, hogy a védelmi költségvetés átcsoportosításával jusson pénzhez, a kongresszus engedélye nélkül. A kértnél többet is: akár 8 milliárd dollárt is. A Demokrata Párt az elnöki bejelentés után jelezte: a bíróságon fogja megtámadni az elnöki döntést. Az alkotmány szerint ugyanis a közpénzek kezelése és átcsoportosítása a kongresszus jogköre.

A rendkívüli állapot mellett egy másik rendelkezést is aláír az amerikai elnök: a kormányzat finanszírozásáról szóló törvényt, hogy a politikai vita miatt bekövetkezett részleges kormányzati leállásnak véget vessen. A decemberi–januári részleges leállás miatt komoly kár érte az amerikai gazdaságot, és az elnök népszerűsége is csökkent a politikai csatározás miatt.