2023. 03. 29. Szerda Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:05

Külföld

Donald Trump kihirdette a rendkívüli állapotot, hogy megépülhessen a fal

Rendkívüli állapotot hirdet az amerikai elnök, hogy a kongresszus kikerülésével pénzhez jusson a mexikói határkerítés felépítésére. Donald Trump ugyanakkor aláírja a kormányzat finanszírozásáról szóló törvényt, hogy a politikai vita miatt bekövetkezett részleges kormányzati leállásnak véget vessen.

  • Donald Trump kihirdette a rendkívüli állapotot, hogy megépülhessen a fal

A fal működni fog – ígérte az elnök a nagy bejelentéskor. Donald Trump a rendkívüli állapot eszközéhez nyúlt, hogy pénzt szerezzen a mexikói határra építendő biztonsági kerítés felépítéséhez. „Alá fogom írni a rendelkezést, életbe fog lépni a rendkívüli állapot. Nagyszerű dolog ez. Mert a határunk drogkereskedők, bűnözők és bevándorlók támadása alatt áll, és ez elfogadhatatlan. Más elnök is megtette fontos ügyekben ezt” – fogalmazott korábban.

Fontos ügy a falépítés, hiszen Donald Trump egyik legfontosabb választási ígérete volt 2016-ban, választói ennek beteljesítését várják tőle. Az ellenzék pedig éppen ennek megakadályozását tűzte zászlajára, politikai okokból ők sem engedtek ebből: a félidős kongresszusi választások eredményeképpen a képviselőházban keletkezett többségük birtokában megakadályozták az elnököt, hogy a költségvetésből e célra finanszírozást szerezzen.

A rendkívüli állapot lehetővé teszi az elnök számára, hogy a védelmi költségvetés átcsoportosításával jusson pénzhez, a kongresszus engedélye nélkül. A kértnél többet is: akár 8 milliárd dollárt is. A Demokrata Párt az elnöki bejelentés után jelezte: a bíróságon fogja megtámadni az elnöki döntést. Az alkotmány szerint ugyanis a közpénzek kezelése és átcsoportosítása a kongresszus jogköre.

A rendkívüli állapot mellett egy másik rendelkezést is aláír az amerikai elnök: a kormányzat finanszírozásáról szóló törvényt, hogy a politikai vita miatt bekövetkezett részleges kormányzati leállásnak véget vessen. A decemberi–januári részleges leállás miatt komoly kár érte az amerikai gazdaságot, és az elnök népszerűsége is csökkent a politikai csatározás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bulizni biztonságtudatosan is lehet

Bulizni biztonságtudatosan is lehet

Erősödik a Balaton Sound a biztonságos fesztiválozást segítő szakértői csapata. Dr. Zacher Gábor toxikológus és Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus mellé - Safety First „nagykövetként” - csatlakozott Molnár István Jenő, jogász, bűnmegelőzési szakértő valamint a TITS Gang, DJ Yamina és DJ Metzker Viktória, a biztonságos bulizás aktív szószólói. A szakértő csapatot a fesztiválon önkéntesek segítik, ehhez már várják a fiatalok jelentkezését.
Németországgal kivételez az Európai Inió

Németországgal kivételez az Európai Inió

Európa megnyitotta a lehetőséget az alternatív üzemanyagok előtt, ám a jelek szerint csak Németország számára. Másoknak egyelőre nincs lehetőségük versenybe szállni, pedig az uniós piacon Olaszország is rendelkezik olyan termékkel, amellyel szintén jól futnának az autók.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!