2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Bíróságon támadják meg Trump döntését

Rendkívüli állapotot hirdetett Donald Trump, hogy megépíthesse a mexikói határra tervezett falat. A Kongresszus erre nem adta meg neki a kért 5,7 milliárd dollárt, az elnök ezért megkerüli a törvényhozást, és a hadseregre szánt források egy részét használja fel a terve megvalósításához. A Demokrata Párt vezetői szerint ez a hatalommal való súlyos visszaélés, és jelezték: bíróságon támadják majd meg az elnök lépését.

  • Bíróságon támadják meg Trump döntését

Előre szólt, és meg is tette: miután a Kongresszustól nem kapta meg a mexikói határfal építésére kért 5,7 milliárd dollárt, Donald Trump rendkívüli állapotot hirdetett az Egyesült Államokban, hogy a hadseregre szánt szövetségi források egy részét felhasználva megvalósíthassa a tervét.

„Aláírom a rendkívüli állapotról szóló rendeletet. Ezt már sokan megtették korábban. 1977 óta más elnökök is aláírtak ilyen rendeleteket. Ez hatalmat adott nekik. És ritkán volt ez probléma. És sokszor jóval kevésbé fontos dolgok miatt írták ezt alá. Most egy invázió zajlik a hazánk ellen, drogokkal, embercsempészekkel, mindenféle bűnözőkkel és bűnbandákkal” – mondta az elnök.

Az amerikai határvédelmi hivatal adatai szerint egyébként Trump első hivatali évében, 2017-ben érkezett a legkevesebb migráns az Egyesült Államokba 1971 óta, és a bevándorlók száma 2018-ban sem nőtt jelentősen.

A rendkívüli állapot a kért 5,7 helyett akár 8 milliárd dollárt is biztosíthat Trumpnak a határfalra, ami a becslések szerint összesen 23 milliárd dollárba kerülhet, ha a Mexikóval közös határ mint a 3200 kilométerén megépül.

A Demokrata Párt vezetői szerint a rendkívüli állapot pénzszerzési célú kihirdetése a hatalommal való súlyos visszaélés, és jelezték: bíróságon támadják majd meg az elnök lépését.

Tőlük függetlenül is megindult az első per a Trump által kihirdetett rendkívüli állapot ellen, a Public Citizen nevű nonprofit szervezet fordult a bírósághoz az ügyben.

„Aláírtam a rendeletet, rendkívüli állapot lesz, aztán pedig beperelnek minket. Valószínűleg ellenünk ítélnek majd, aztán megint, és végül a Legfelsőbb Bíróságon kötünk ki, ahol remélhetőleg nyerni fogunk, csakúgy, mint a beutazási tilalom esetében” – tette hozzá az elnök.

De nemcsak a demokraták ellenzik Trump lépését: a republikánusok egy része attól tart, hogy ez a döntés később visszaüthet.

„Ahogy a Kongresszus számos vezető republikánus tagja is rámutatott, ez a precedens legközelebb egy demokrata párti elnöknél is működhet, ha ő mondjuk fel akar lépni a fegyvertörvények, a globális felmelegedés vagy az egészségügyi ellátás ügyében. Szerintem Trump elnök ezzel súlyos precedenst teremthet” – fejtette ki Williams C. Banks, jogászprofesszor.

Az amerikai alkotmány alapvetően úgy rendelkezik, hogy nem az elnök, hanem a Kongresszus dönt az ország pénzügyeiről – ezt a hagyományos hatalommegosztási megállapodást rúghatja fel most Donald Trump.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
Verstappen nyerte a sprintfutamot

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A negyedik helyről rajtoló Max Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője nyerte a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati sprintfutamát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!