2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Már több a beteg Olaszországban, mint egész Kínában

Az utóbbi huszonnégy órában százhetvenöttel 1441-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma majdnem háromezerrel, 21 157-re nőtt, a hatóságok újabb korlátozó intézkedések meghozatalát jelentették be, leállították az éjszakai vonatjáratokat, miközben újabb "menekülési hullám" indult Lombardiából az ország déli része felé.Európában Olaszország után Spanyolországban a legrosszabb a helyzet, ott 191-en haltak már meg a járvány miatt.

  • Már több a beteg Olaszországban, mint egész Kínában

Olaszországban majdnem háromezerrel emelkedett a betegek száma

 

A polgári védelmi hatóság szombat esti tájékoztatóján elhangzott, hogy a halottak számának növekedése az egy nappal korábbi 250-ről 175-re csökkent. A hatóságok szemlátomást nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a csökkenésnek, nem tartják ezt fordulópontnak a járványhelyzetben. Az új fertőzöttek száma ráadásul a huszonnégy órával ezelőtti valamivel több mint kétezerről, 2795-re nőtt, ami az egy héttel ezelőtti adatoknak ez a majdnem háromszorosa.

Intenzív osztályon több mint 1500 beteget kezelnek. A gyógyultak száma 1966-ra emelkedett. A közegészségügyi hivatal (ISS) adatai szerint emelkedik az ötven év alattiak közti fertőzések mértéke. Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője kifejtette, húszmillió szájmaszkot rendeltek a világ különböző részeiből, de eddig csak ötmillió érkezett meg.

A legtöbb beteget regisztráló Lombardiában huszonnégy óra alatt a korábbi valamivel több mint ezerről 1856-re nőtt az új fertőzöttek száma. A 11 685 diagnosztizált fertőzöttből majdnem ötezren szorulnak kórházi kezelésre, 732-en vannak intenzív osztályon. A halottak száma 966-ra emelkedett. A más miatt kezelt, nem súlyos betegeket elkezdték áthelyezni távolabbi tartományok kórházaiba.

Giulio Gallera tartományi jóléti tanácsos elmondta, hogy Lombardia egészségügyi rendszere "még tartja magát", de már csak húsz szabad hely maradt az intenzív osztályokon, hiányoznak a szájmaszkok, mentőautók, orvosokat akarnak szerződtetni Latin-Amerikából, valamint lélegeztető-gépeket rendeltek Németországból.

Gallera hangsúlyozta, hogy számításaik szerint további tíz napot kell várni annak felmérésére, hogy a fertőzés ütemét sikerült-e megállítani. Lombardiában február 23-án tíz önkormányzatot helyeztek vesztegzár alá, majd március 7-én lezárták az egész tartományt. A korábban karanténozott területeken leállt a fertőzés.

Lombardiából újabb "menekülési hullám" indult el Olaszország déli része felé. Csak az "olasz csizma" sarkában található Pugliába mintegy 1500-an érkeztek szombaton. A tartomány vezetője, Michele Emiliano ismételten arra kérte az északról érkezőket, ne induljanak el, ne vigyék magukkal a járványt. A vasuttársaság leállította a hosszú távú éjszakai járatokat, vagyis azokat a hálókocsis vonatokat, amelyek a szigorú sztrádaellenőrzések miatt eddig az egyetlen közlekedési útvonalnak számítottak észak és dél között. Antonio Tajani a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa figyelmeztetett, ha a vírus átterjed Dél-Olaszországra, ez borzasztó csapás lesz.

Olaszországban eddig 150 ezer személyt ellenőriztek, hétezren kaptak bírságot, mivel indokolatlanul hagyták el lakókörzetüket.

Már több a beteg Olaszországban, mint egész Kínában

 

Gitároznak és énekelnek az erkélyeken és az ablakokban a karantén alá helyezett olaszok.

Rómában és Nápolyban is közös énekléssel és zenéléssel igyekeznek oldani az emberek a bezártság okozta feszültséget. Összefogással igyekeznek leküzdeni a járványt.

Az olasz egészségügyi rendszert azonban megroppantotta a vírus. Lombardia tartomány több településén már teljesen megteltek a kórházak, ezért van ahol már sátrakban helyezik el a betegeket.

Nagy probléma az, hogy az emberek megijednek amikor meglátják a sátrat. Félnek attól, hogy nem kórházi ellátásban részesülnek. Ha pozitív lesz a tesztjük akkor szintén meg kell nyugtatnunk őket és elmagyarázzuk mi fog történni velük

- nyilatkozta egy ápoló.

Olaszországban leállították a kereskedelmet és a vendéglátást, minimálisra csökkentették a lakosság mozgását. Csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak vannak nyitva. Rómában bezártak a katolikus templomok, és 2 repteret is lezárnak. Az olasz cégek, köztük neves divatházak és futball klubok több millió dollárt folyósítanak a betegség terjedésének feltartóztatására.

Azonban a sok szigorítás ellenére is roham tempóban terjed a vírus. A dél-európai államban már több mint 17 ezren kapták el a vírust.

Jelenleg Olaszországban több a fertőzött, mint egész Kínában.

Rosszabbak az európai számok annál is, mint amilyenek Kínában a vírus terjedésének csúcsidőszakában voltak. Tagadhatatlan, hogy mostanra Kína helyett Európa lett a válság epicentruma. Ne engedjük egyszerűen csak égni ezt a tüzet. A halottak száma világszerte meghaladta az 5000, ez tragikus mérföldkő -

hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

Európában Olaszország után Spanyolországban a legrosszabb a helyzet. Több mint ötezeren fertőződtek meg, és csak pénteken 50 százalékkal emelkedett a halottak száma. Az ibériai országban már 133-an vesztették az életüket a járvány miatt. Pedro Sanchez miniszterelnök vészhelyzetet hirdetett, a rendkívüli állapot szombaton lép életbe, és legalább 2 hétig érvényben is marad.

Komor a délkelet-európai helyzetkép is

Komor járványügyi helyzetkép rajzolódik ki a délkelet-európai országokban is: egyre többen kapják meg az újfajta koronavírust, a hatóságok pedig határzárakkal, közlekedési és oktatási korlátozásokkal, tömegrendezvények betiltásával próbálják elejét venni a kór további terjedésének. 

Eddig Görögországban 190, Romániában 95, Szerbiában 41, Horvátországban 37, Bulgáriában 31, Albániában 33,  Boszniában 19, Észak-Macedóniában 14, Törökországban pedig öt fertőzöttet azonosítottak.

A görög egészségügyi minisztérium közölte szombaton, hogy két újabb beteg halt bele a koronavírus okozta betegségbe, és ezzel már három halálos áldozata van a járványnak, mindhárman 67 és 90 év közöttiek. A vírus terjedése miatt már bezárták az összes iskolát, szórakozóhelyet, kávézót és nagy bevásárlóközpontot, és szombaton március 23-ig minden, Görögország és Olaszország között közlekedő járatot töröltek, azokat is, amelyeket kivételt képeztek a korábban bevezetett légi közlekedési tilalom alól.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szombaton a Facebook-on ismét arra szólította a polgárokat, hogy maradjanak otthon, tartsák be a rendkívüli állapot idejére elrendelt biztonsági intézkedéseket.

"Maradj otthon, ez megmentheti az életedet!" - írta Boriszov. A bolgár parlament péntek este rendkívüli állapotot hirdetett egy hónapra. Március 29-ig bezárták az iskolákat, az óvodákat és a felsőoktatási intézményeket, és 14 országgal szemben utazási korlátozásokat vezettek be, miután egy nap leforgása alatt megháromszorozódott a fertőzöttek száma. Szombatra nyolc újabb fertőzöttet azonosítottak, és ezzel 31-re nőtt a számuk, a legfiatalabb közülük 24, a legidősebb 80 éves.

Bár a többi térségbeli országhoz képest Törökországban kifejezetten kevés a fertőzött, az ottani hatóságok is szigorú korlátozásokat vezettek be szombaton: kilenc európai ország előtt zárták le határokat, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését.

Az ankarai belügyminisztérium közölte, hogy szombat reggeltől nem engedik be az országba az Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Franciaországból, Németországból, Norvégiából, Hollandiából, Spanyolországból és Svédországból érkezőket, valamint azokat sem, akik ezekben az országokban jártak az elmúlt két hétben. A járványügyi szakemberek szerint legfeljebb ennyi, vagyis 14 nap a SARS-CoV-2 kódjelű vírus lappangási ideje. A török állampolgárok határozatlan ideig nem utazhatnak ebbe a kilenc országba. Törökország pénteken tudatta, hogy felfüggeszti a repülőjáratokat a szóban forgó országokba április 17-ig. Ankara korábban hasonló intézkedéssel sújtotta Kínát, Iránt, Irakot, Olaszországot és Dél-Koreát.

Két észak-macedóniai településen - Debarban és Centar Zupában - rendeltek el vesztegzárat, miután 11 fertőzöttet regisztráltak ott. Stevo Pendarovski elnök a biztonsági erőket bízta meg a térség lezárásával.

A koronavírus Koszovóban is megjelent, eddig két esetet diagnosztizáltak. A kormány péntek este úgy döntött, hogy lezárja a határátkelőket a külföldiek előtt. A koszovói állampolgárokra nem vonatkozik az intézkedés. Hétfőtől a légi forgalmat is felfüggesztik, kivételt ez alól csak az egészségügyi járatok és a KFOR, a Koszovóban tevékenykedő és a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő gépei jelentenek.

Újabb szigorításokat vezetnek be

Hír TV/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!