2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Ideiglenes határzárat vezet be több európai ország

Több száz sárgamellényes tüntető csapott össze a rendőrséggel a francia fővárosban, annak ellenére, hogy a koronavírus miatt itt is betiltották a tömegrendezvényeket. Franciaországban ugyanis már meghaladta a 3600-at a fertőzöttek száma. Nagy-Britanniában közben egy nap alatt megduplázódott a járvány halálos áldozatainak száma. Több uniós ország fokozta az óvintézkedéseket. Ideiglenes határzárat vezetett be többek között Lengyelország, Csehország, Dánia, és Málta de számos délkelet-európai országban is korlátozásokkal, és a tömegrendezvények betiltásával próbálják megfékezni a kórt.

  • Ideiglenes határzárat vezet be több európai ország

Péntek este még az asztalokon táncoltak az emberek egy brüsszeli bárban. Éjfélkor azonban megjelentek a hatóság emberei és mindenkit távozásra szólítottak fel. Belgiumban ugyanis péntek éjféltől az iskolák, az éjszakai klubok, a kávéházak és az éttermek is bezárnak. Így próbálnak gátat szabni a vírus terjedésének.

Rendes nyitva tartás szerint csak a gyógyszertárak és az élelmiszerüzletek működhetnek. A többi üzlet kizárólag hétköznapokon lesz nyitva. Belgiumban már több száz betegek regisztráltak.

Csehországban is csak a szupermarketek, a benzinkutak, a gyógyszertárak, valamint az újságárusok tarthatnak nyitva szombat reggeltől. A legújabb szigorítások értelmében zárva lesznek a vendéglátóhelyek és a nem élelmiszert árusító üzletek.

Csehországban is szükségállapotot hirdettek a járvány miatt. A külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől nem léphetnek be az államba, a csehek pedig nem utazhatnak külföldre.

A vírus terjedésének megállítása érdekében sorra jelentik be a szigorításokat. Málta, Dánia és Lengyelország is lezárja határait.

Angliában pozitív lett egy újszülött koronavírus-tesztje. A csecsemő édesanyját még napokkal korábban vitték kórházba tüdőgyulladásos tünetekkel, tesztelték is koronavírusra, ám az eredmény már csak a baba születése után lett meg. Ő is elkapta a kórt.

Az Egyesült Királyságban jelenleg tizenegy halálos áldozata, és 800 igazolt fertőzöttje van a betegségnek. Boris Johnson kormányfő egyelőre nem tervezi bezárni az oktatási intézményeket.

Terjed a vírus a szomszédos országokban 

Terjed az ú típusú koronavírus a szomszédos országokban: Ausztriában több településen pánikot keltett egy meglepetésszerűen elrendelt karantén, Horvátországban  öt új fertőzöttet diagnosztizáltak, Szerbiában pedig az államfő közölte, hogy egyelőre nem tervezik a szükséghelyzet kihirdetését. 

Ausztriában több településen keltett riadalmat a meglepetésszerűen elrendelt karantén. A néhány ezer lakosú Sankt Anton am Arlberg sítelepen pénteken pánik tört ki, amikor meglepetésszerűen vesztegzár alá vonták a tiroli községet. A rendőrség egyszer csak megjelent az utcákon, és lezárta a települést, amit a helyiek rosszul viseltek - magyarázta Helmut Mall polgármester. Ezt követően meg kellett szervezni a vendégek hazautazását, a vonatok és a buszok zsúfolásig teltek meg emberekkel .

Hasonló volt a helyzet a karintiai Heiligenblutban, amelyet március 29-ig karantén alá helyeztek. A külföldi vendégek elhagyhatják a síparadicsomot, míg az osztrák állampolgároknak megtiltották a ki- és beutazást. Josef Schachner polgármestert meglepte az intézkedés, amelyről ő is csak szombaton értesült. Heiligenblutban két koronavírusos beteg van, akik enyhe tünetekkel otthon lábadoznak.

Ausztriában eddig 602 esetben mutatták ki az új koronavírust, a legtöbb megbetegedést Tirolban regisztrálták. Összesen 7467 embert vizsgáltak meg, és egy ember vesztette életét - közölte az egészségügyi minisztérium szombaton.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton bejelentette, hogy négymilliárd eurós (több mint 1500 milliárd forintos) válságalapot hoznak létre a koronavírus jelentette kihívások legyőzésére. Az összeget az egészségügyi ellátás stabilizálására, a közrend fenntartására és a munkaerőpiac fellendítésére lehet fordítani.

Eközben Horvátországból öt új koronavírusos betegről érkezett hír. Velük együtt 37-re emelkedett a fertőzöttek száma. A betegek közül többen jártak külföldön, fertőzött országokban. Szlovéniában 141, Szerbiában pedig 41 betegről tudni, de csak 21-en szorulnak kórházi kezelésre, és egy beteg van lélegeztetőgépen van.

Aleksandar Vucic szerb elnök szombaton a válságstáb ülése után tartott sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy Szerbiában is szükséghelyzetet hirdetnek a vírus terjedése miatt, de szerinte egyelőre erre nincs szükség. Kifejtette, hogy a szükséghelyzet alatt értendő a polgárok teljes elszigeteltsége, és kérdéses, hogy ők mennyi időt képesek eltölteni ilyen körülmények között. "Nem zárom ki ezt  a lehetőséget, de abban a pillanatban amikor bevezetik (a szükséghelyzetet), nincs többé kávézó, színház, bár. És akkor a hadsereg kivonul az utcákra, és tudjuk mi lesz a vége" - idézte Vucicot honlapján a B92 rádió.

A szerb államfő hangsúlyozta, hogy elegendő laboratórium áll rendelkezésre a vírustesztek elvégzésére, és ebbe a magánklinikákat nem fogják bevonni. Vucic szerint járvány közepette nem is a tesztek mennyisége a kulcsfontosságú dolog, hanem hogy a polgárok ne a pletykák és ostobaságok vezéreljék, hanem a szakemberek útmutatásai szerint cselekedjenek. Arra kérte az idősebbeket, hogy ne hagyják el otthonaikat, az idősotthonok pedig arra, hogy engedjék ki a bentlakókat bevásárolni.

Klaus Iohannis román elnök szombaton kihirdetett egy jogszabályt, amelynek értelmében a 12 évnél kisebb egészséges gyereket vagy 18 évnél kisebb fogyatékkal élő gyereket nevelő szülők szabadnapot kérhetnek munkáltatójuktól, amennyiben a hatóságok rendkívüli esetek miatt elrendelték az iskolák bezárását. A törvénytervezetet az ellenzéki szociáldemokrata párt és a liberális ALDE néhány törvényhozója kezdeményezte még tavaly év elején, de az utóbbi napokban a parlament felgyorsította a jogszabály elfogadásának eljárását a koronavírus-járványra való tekintettel. A jogszabályt Klaus Iohannis is rekordidő alatt hirdette ki tekintettel arra, hogy a parlament csütörtökön szavazta meg a törvényt. Romániában szerdától zárva vannak az iskolák és az óvodák.

Eközben a Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága közleményében bejelentette, hogy a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök által kihirdetett, az összes nemzetközi repülőjáratra, március 15-e éjféltől vonatkozó korlátozás miatt a légitársaság további értesítésig felfüggeszti lengyelországi járatait. Március 15-én éjféltől külföldi állampolgárok nem léphetnek be Lengyelországba, a külföldről érkező lengyel állampolgárokat pedig karanténba zárják.

A légitársaság jelezte: a lehető leghamarabb tájékoztatja utasait a járatok törléséről, valamint a már kifizetett viteldíjak visszatérítésének lehetőségeiről, ha jegyüket a wizzair.com honlapon vagy a légitársaság mobilalkalmazásában vásárolták meg. Az utazási irodán keresztül foglalókat arra kérték, hogy lépjenek kapcsolatba az irodával, amelyen keresztül jegyüket lefoglalták.

Svédország leáll a széles körű teszteléssel és a számok közlésével

Svédország leáll a széles körű teszteléssel és a számok közlésével - jelentette be a svéd Közegészségügyi Hatóság. A szervezetet vezető szerint nem az adatok a fontosak, hanem az intézkedések. Stockholm térségében már be is vezették az újítást és a tervek alapján egy hét alatt az egész országra kiterjesztik. Egy svéd orvosi lap arról számolt be, hogy a fővárosban és környékén kezdenek kifogyni a tesztből, ezért kellett korlátozni, hogy kiken végezzék el a vizsgálatot. A skandináv államban már több mint 900 fertőzöttet regisztráltak.

Már több a beteg Olaszországban, mint egész Kínában 

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!