2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde 11:20

Külföld

Már százan vesztek oda az iszaptengerben

Brazíliában elérte a százat a múlt heti gátszakadás halálos áldozatainak száma. De félő, hogy ez a szám még nagyobb lesz, mivel továbbra is eltűntként tartanak nyilván 270 személyt.

  • Már százan vesztek oda az iszaptengerben

Helikopterre mentette ki egy nőt Brazíliában a könyékig érő iszaptengerből. A mentőket segítő férfi a katasztrófában eltűnt nővérét kereste, amikor rátalált az áldozatra.

„A combcsontja eltörött, és a csípője is. Fájdalomtól sikított, és az idegességtől. Beszéltem hozzá, hogy velem maradjon. A helikopter egy óra múlva jött vissza értünk” – mondta Jefferson Perreira.

A nemzeti hősnek tartott férfi testvére továbbra is a több száz eltűnt eltűnt között van.

Svájcban a vasércbánya társaság székhelyén 140 országban 50 millió energiaipari, bányászatai és gyári dolgozókat képviselő szakszervezet tüntetett szerdán. A szakszervezeti vezető szerint a felelősség a vállalatot terheli.

„A vállalat tudta, hogy a salak gát, amely átszakadt, szivárgott, a vizsgálatok problémákat jeleztek. A cég 2017 óta tudta, és mégsem tett semmit” – mondta Valter Sanchez, a Global Union Industrial főtitkára.

A történtek miatt a brazil hatóságok eddig öt személyt vettek őrizetbe, köztük azt a két külső mérnököt is, akik legutóbb a gát stabilitását ellenőrizték. További hét gyanúsítottat még mindig keresnek.

Közben az ENSZ emberi jogi szakértői pártatlan vizsgálatot sürgetnek. Azt kérik a brazil kormánytól, előbb az ilyen tározók biztonsági vizsgálatát végezzék el, és ne adjon engedélyt újak létesítésére, amíg nincs teljes garancia azok biztonságos működtetésére.

A Vale SA bányavállalat zagytározójából 12 millió köbméter iszap ömlött ki. A hasonló tragédiák elkerülése érdekében a cég inkább úgy döntött lebontja 10 ilyen létesítményét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!