2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Már az űrből is látszik, hogy lángol az Amazonas vidéke

Hír TV

2019. augusztus 22., csütörtök 10:22

Az Amazonasban pusztító erdőtüzekért a környezetvédő szervezeteket okolja Brazília elnöke. Jair Bolsonaro leszögezte: az NGO-k azért akarják lejáratni a kormányt, mert támogatásokat vontak el tőlük. Az Amazonasban nagyon súlyos a helyzet. Egy hét alatt 9500 helyen csaptak fel a lángok. Eközben Bolíviában és a Kanári-szigeteken is erdőtüzek pusztítanak.

Füstfelhő borította be Sao Paulo egét. Az Amazonas területén pusztító erdőtüzek a 2700 kilométerrel távolabb fekvő nagyvárosban is sűrű szmogot és áramkimaradásokat okoztak.

Az Amazonas tartományban már egy hete rendkívüli állapotot hirdettek. A Föld tüdejének is nevezett esőerdőben idén már 72 ezer tűzesetet észleltek, ami 84 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Egy hét leforgása alatt 9500 helyen csaptak fel a lángok az Amazonasnál.

A brazil elnök szerint a környezetvédő civil szervezeteteket terheli a felelősség az erdőtüzek miatt. Az államfő leszögezte: az NGO-k így akarják lejáratni a kormányt. Mint mondta: bizonyítékkal azért nem tud szolgálni, mert ezeket a dolgokat általában nem írásban tervezik meg.

Az erdőtüzek számának példátlan növekedését az államfő januári hivatalba lépése óta tapasztalják, azóta, hogy meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését.

A civil szervezetek szerint a brazil kormány hozzáállása felbátorította a helyi gazdákat, akik azért gyújtanak fel erdőterületeket, hogy így hozzanak létre még több legelőt.

Szakértők szerint a pusztító tüzek a megnövekedett erdőirtás következményei.

Az elmúlt hetekben Németország és Norvégia is felfüggesztette a Brazíliának nyújtott az őserdők megmentését segítő milliárdos támogatását, mert nem látták biztosítottnak a céljaik megvalósulását.

De nemcsak Brazíliában pusztítanak erdőtüzek. A szomszédos Bolíviában is súlyos a helyzet, csaknem 500 ezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává.

A Kanári-szigeteken pedig 12 ezer hektárt perzseltek fel a lángok. A spanyol miniszterelnök ma ellátogat az erdőtüzek által sújtott régióba. A hőhullám miatt a lángok megállíthatatlanul terjednek, eddig 10 ezer embert kellett kitelepíteni. Az oltásban 1000 tűzoltó és 14 helikopter vesz részt.

Hír TV