2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Külföld

Már az űrből is látszik, hogy lángol az Amazonas vidéke

Az Amazonasban pusztító erdőtüzekért a környezetvédő szervezeteket okolja Brazília elnöke. Jair Bolsonaro leszögezte: az NGO-k azért akarják lejáratni a kormányt, mert támogatásokat vontak el tőlük. Az Amazonasban nagyon súlyos a helyzet. Egy hét alatt 9500 helyen csaptak fel a lángok. Eközben Bolíviában és a Kanári-szigeteken is erdőtüzek pusztítanak.

  • Már az űrből is látszik, hogy lángol az Amazonas vidéke

Füstfelhő borította be Sao Paulo egét. Az Amazonas területén pusztító erdőtüzek a 2700 kilométerrel távolabb fekvő nagyvárosban is sűrű szmogot és áramkimaradásokat okoztak.

Az Amazonas tartományban már egy hete rendkívüli állapotot hirdettek. A Föld tüdejének is nevezett esőerdőben idén már 72 ezer tűzesetet észleltek, ami 84 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Egy hét leforgása alatt 9500 helyen csaptak fel a lángok az Amazonasnál.

A brazil elnök szerint a környezetvédő civil szervezeteteket terheli a felelősség az erdőtüzek miatt. Az államfő leszögezte: az NGO-k így akarják lejáratni a kormányt. Mint mondta: bizonyítékkal azért nem tud szolgálni, mert ezeket a dolgokat általában nem írásban tervezik meg.

Az erdőtüzek számának példátlan növekedését az államfő januári hivatalba lépése óta tapasztalják, azóta, hogy meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését.

A civil szervezetek szerint a brazil kormány hozzáállása felbátorította a helyi gazdákat, akik azért gyújtanak fel erdőterületeket, hogy így hozzanak létre még több legelőt.

Szakértők szerint a pusztító tüzek a megnövekedett erdőirtás következményei.

Az elmúlt hetekben Németország és Norvégia is felfüggesztette a Brazíliának nyújtott az őserdők megmentését segítő milliárdos támogatását, mert nem látták biztosítottnak a céljaik megvalósulását.

De nemcsak Brazíliában pusztítanak erdőtüzek. A szomszédos Bolíviában is súlyos a helyzet, csaknem 500 ezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává.

A Kanári-szigeteken pedig 12 ezer hektárt perzseltek fel a lángok. A spanyol miniszterelnök ma ellátogat az erdőtüzek által sújtott régióba. A hőhullám miatt a lángok megállíthatatlanul terjednek, eddig 10 ezer embert kellett kitelepíteni. Az oltásban 1000 tűzoltó és 14 helikopter vesz részt.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!