2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Lemondott, hogy indulhasson

Lemondott az egyiptomi vezérkari főnök és védelmi miniszter, hogy indulhasson az elnökválasztáson.

Abdel Fattah asz-Szíszi, aki a volt elnök, Mohamed Murszi megbuktatásának vezéralakja volt, a felmérések alapján nyerésre áll. Az egyiptomiak többsége ugyanis tőle reméli a tavaly nyár óta tartó közbiztonsági válság orvoslását. Asz-Szíszi az ország gazdasági problémáinak megoldására is ígéretet tett, de hozzátette, hogy csodákra ő sem képes. Sokan viszont attól tartanak, hogy önkényuralmi rendszert vezetne be Egyiptomban.

Utoljára jelent meg egyenruhájában a nyilvánosság előtt az egyiptomi vezérkari főnök. Abdel-Fattah asz-Szíszi marsall, aki a volt elnök, Mohamed Murszi megbuktatásának vezéralakja volt, az állami televízióban jelentette be: lemond, hogy indulhasson az elnöki posztért. „Meg kell őriznünk az ország karakterét és helyzetét. Sok mindenen mentünk keresztül az elmúlt években. A mi feladatunk az, hogy visszaszerezzük és újjáépítsük Egyiptomot” – mondta a volt vezérkari főnök.

A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint Asz-Szíszinek nagy esélye van a győzelemre. Az egyiptomiak többsége ugyanis tőle reméli a tavaly nyár óta tartó közbiztonsági válság orvoslását és a gazdaság talpra állítását. „Valószínűleg itt komoly küzdelem lesz az elnöki pozícióért. De az tény, hogy komoly támogatottság van Asz-Szíszi tábornok mögött pont azért, mert amit ígért, az elmúlt időszakban azt megtette; igyekeztek stabilizálni Egyiptomot. Ők a közbiztonság megteremtését, a gazdaság felpörgetését komolyan is gondolják” – mondta Besenyő János alezredes, egyetemi tanár a Hír TV stúdiójában.

Sokan, főleg a megbuktatott iszlamista elnök támogatói, viszont Asz-Szíszit tartják felelősnek a Mohamed Murszi lemondatása után elszabadult erőszakért, illetve emberijog-sértésekért, és attól tartanak, hogy elnökként ismét elnyomó rendszert vezetne be Egyiptomban. Szerintük erre utal, hogy Asz-Szíszi terroristáknak bélyegezte az iszlamista ellenzéket, amelynek több mint ötszáz tagjára nemrég halálbüntetést szabott ki az egyiptomi bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!