2021. április 20.,
kedd, Tivadar napja

Lelőtték a gyilkossággal gyanúsított BLM-aktivistát

2020. szeptember 4., péntek 12:40

Rendőrségi intézkedés közben lelőttek egy gyilkossággal gyanúsított BLM-aktivistát. A Fekete Életek Számítanak mozgalom tagja kedden ölt meg egy fehérbőrű tüntetőt, akkor még önvédelemre hivatkozva. Később azonban kiderült, hogy a tettes az antifa támogatója és a gyilkosság feltehetően előre kitervelt volt.

Videón rögzítették ahogy egy fehér bőrű tüntetőt agyonlőnek Portlandben. Az Oregon állambeli városban már közel száz napja tiltakoznak a feketékkel szembeni erőszak és a rendőri túlkapások ellen. A demonstrációk gyakran erőszakba torkollottak. A hét elején ellentüntetők is az utcára vonultak, akik Donald Trump elnök és a rendőrök mellett álltak ki. Ekkor történt a lövöldözés. A nyilvánosságra került felvételek alapján a fehér férfi meggyilkolásával a Fekete Életek Számítanak mozgalom egyik aktivistáját gyanúsították meg. Ám szemmel láthatóan a mozgalom többi tagját sem hatotta meg különösebben a gyilkosság.

Aaron Danielson feltételezett gyilkosa az eset után elmenekült Oregonból, a hatóság letartóztatási parancsot adott ki ellene. Csütörtök éjszaka a rendőrség Washingtonban talált rá. A rajtaütés közben a férfi fegyvert rántott, ezért az egyenruhások lelőtték.

Mint később kiderült, az elkövető az Antifa támogatója volt. Bár a keddi lövöldözés után önvédelemre hivatkozott, valamint azt állította, hogy Denielsonnál kés volt, és attól tartott leszúrja az egyik barátját, sajtóértesülések szerint azonban tette előre eltervezett volt.

HírTV