2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Korszakhatárt jelent az AfD tartományi előretörése

Győzelmük miatt elégedettek, jelentős szavazatveszteségük miatt azonban csalódtak a hagyományos nagy pártok a Szászországban és Brandenburgban rendezett vasárnapi tartományi választások után. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint a bevándorlásellenes AfD jelentős megerősödése Kelet-Németországban a harminc év alatt felgyülemlett frusztráció eredménye.

  • Korszakhatárt jelent az AfD tartományi előretörése

– Nem térhetünk vissza a napi kerékvágásba, az AfD túl jól szerepelt – értékelte a hét végi eredményeket Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője.

– Aki figyelmen kívül hagyja az eredményt, az nem értette meg a kelet-németországi választási küzdelmet – nyilatkozta Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök egykori kihívója.

– Nemcsak beszélni kell a keletnémet tartományokban élő emberekről, hanem beszélni kell velük – panaszkodott Kevin Kühnert, a szociáldemokraták (SPD) ifjúsági szervezetének elnöke. A berlini kormánykoalíció három pártjának vezetőségét érezhetően felrázták a hétvégi tartományi választások, amelyek során a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) Szászországban 9,7-ről 27,5 százalékra növelte támogatottságát, Brandenburgban pedig az öt évvel ezelőtti 12,2 helyett a szavazatok 23,5 százalékát szerezte meg. Szászországban és Brandenburgban is alig tudott felülkerekedni az AfD-n a CDU, illetve az SPD.

 Az SPD és a CDU szászországi képviselője az exit pollok kihirdetését követően. Véget ért egy fejezet

Fotó: Reuters

 

Előbbi tartományban 39,4-ről 32,1 százalékra csökkent a kereszténydemokraták támogatottsága, míg utóbbiban 31,9-ről 26,2-re a szociáldemokratáké. A pártok tegnap világossá tették, nem hajlandók koalíció­ra lépni a bevándorlásellenes alakulattal. Kramp-Karrenbauer igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy a CDU tartja-e magát ezen irányvonalához.

Manuela Schwesig, az SPD ideiglenes társvezetője szerint az AfD nem alkalmas a kormányzásra, mert bár szavazói nem szélsőségesek, vezetői közül sokan azok. Mivel a berlini kormánypártok elkerülték a vereséggel járó blamázst, elemzők szerint egyelőre nincs veszélyben a nagykoalíció, noha az elmúlt hónapokban a vezető nélküli, válságban lévő SPD-n belül sokan szorgalmazták annak felmondását.

A hét végén elszenvedett szavazatveszteségek miatt azonban Szászországban a CDU-nak az SPD mellett még egy koalíciós társat kell keresnie, és valószínűleg a Zöldekre esik a választás. Brandenburgban ugyancsak a Zöldeket lesz kénytelen bevonni az eddigi SPD–Die Linke alkotta kormány.

– Vannak olyan országos tendenciák, amelyek függetlenek attól, hogy Nyugat- vagy Kelet-Németországban tartanak tartományi választásokat. Az egyik a Zöldek megerősödése, a másik az AfD-é. Az AfD viszont egy idő után eléri az üvegplafont, ami fölött nem tud növekedni: hiába jók az eredményei, nem tud kormányzó erővé válni, mert a tömegpártok nem hajlandóak koalícióra lépni vele – mondta lapunknak Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

 Tévés szereplésre készül Andreas Kabitz AfD-s vezető. Nem számíthat koalíciós partnerre

Fotó: Reuters

 

A szakértő szerint az AfD frusztrációs felületet képez számos keletnémet állampolgár számára, akiknek az első sokkot a rendszerváltás jelentette: a nyugatnémet struktúrákba való betagozódás, a gyárak bezárása, a munkahelyek elvesztése.

Aztán jött a 2008-as gazdasági válság, majd az utolsó csepp a pohárban a 2015-ben kezdődött menekültválság volt, amikor a polgárok úgy gondolhatták: mi sem tudtunk még beilleszkedni, de már jönnek az újak – véli Molnár Tamás Levente.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!