2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Koronavírus - száz fölé emelkedett a halottak száma Kínában

Németországban is megjelent a koronavírus. Egy férfit kezelnek kórházban de állapota stabil. Egy hét alatt megtízszereződött a fertőzöttek száma. Az Egyesült Államok ezalatt további húsz amerikai repülőtérre terjesztette ki a Kínából érkezők egészségügyi vizsgálatát. Washington emellett arra kéri az embereket, ha nem szükséges, ne utazzanak Kínában. Kínában eközben már 106-re nőtt a megerősített halálos áldozatok száma, és 4515-en betegedtek meg.

  • Koronavírus - száz fölé emelkedett a halottak száma Kínában

A járvány gócpontjában, a 11 millió lakosú Vuhanban naponta már több mint 15 ezren kerülnek kórházba magas lázzal, ami ötszöröse az ilyenkor szokásosnak. A városban 62 kórháznak van lázklinikája.

Tumultus alakult ki a kórházak felvételi osztályain a járvány gócpontjában, a 11 millió lakosú Vuhanban. A városban naponta már több mint 15 ezren kerülnek kórházba magas lázzal.

Múlt héten szerdán még csak 440 regisztrált eset volt. Azóta ez a szám megtízszereződött, csak hétfőn több mint 1700 új megbetegedést jelentettek.

Kína 30 tartományából 1771 új esetet regisztráltak. Közülük 515-nek válságos az állapota. 9 beteget gyógyultnak nyilvánítottak és hazaengedtek. A fertőzésgyanúsak száma csaknem hét ezerre emelkedett - tudatta a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője

A kínai hatóságok tovább szigorították az utazási korlátozást. Vuhan városát, amely a vírus epicentruma, és a tartomány egészét gyakorlatilag lezárták.

Szinte senkit nem lehet látni a hongkongi vasútállomáson. A városállamban vészhelyzetet hirdettek és korlátozásokat vezettek be a kínai-hongkongi határon a vírus miatt.

Értelmetlennek tartom a szigorításokat és az utazási korlátozásokat is. Hallottunk a hírekben is, hogy az elmúlt időszakban 5 millió ember hagyta el Vuhant. Felesleges az óvintézkedés - mondta ez a hongkongi férfi.

A gyógyászati eszközök hiánya nehézséget jelent a járvány elleni küzdelemben Közép-Kínában

A gyógyászati eszközök hiánya nehezíti az új koronavírus-járvány elleni küzdelmet a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban - közölte pekingi sajtótájékoztatóján kedden a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság, miközben az Egészségügyi Világszervezet Pekingben tartózkodó vezetője szerint Kína képes kézben tartani a járvány terjedését. 

Csiao Ja-huj, a bizottság helyettes vezetője kedden arról tájékoztatott, hogy a vírus által leginkább érintett, és a múlt hét vége óta lezárt Hupej tartományba mintegy hatezer fős orvosi személyzetet delegálnak az ország más részeiről - közülük harminc csapat, összesen több mint 4100 ember már meg is érkezett, további 1800 ember pedig még kedd estig a helyszínre ér. Csiao azonban hozzátette: az eszközhiány - egyebek mellett védőöltözetek hiánya - miatt a segítségként odaküldött személyzetnek csupán egy részét tudták egyelőre bevonni a betegek ellátásába.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök hétfőn Vuhanba látogatott, és felkereste a betegek ellátását biztosító kórházakat, meghagyva neki, hogy minden fertőzött beteget vegyenek fel. A kínai miniszterelnök azt követően rendelte el ezt, hogy a városban sokan arra panaszkodtak, hogy a kórházak több, a vírus tüneteit mutató pácienst utasítottak el és küldtek haza kapacitáshiányra hivatkozva. A városban jelenleg két, összesen csaknem 2300 beteg ellátására alkalmas kórház felépítése zajlik.

A kínai járványügyi központ hétfőn jelentést adott ki, amelyben az új koronavírusról eddig egybegyűjtött információk összegzi. A jelentés szerint a vírus súlyosan fertőző, egy vírushordozó a fertőző szakaszban két-három további embert fertőzhet meg. A szakértők szerint arra azonban egyelőre nincsen számottevő bizonyíték, hogy - az egészségügyi bizottság korábbi kijelentésének megfelelően - az új koronavírus már a lappangási ideje alatt fertőzne. A járványügyi központ az eddig ismert esetek alapján megállapította, hogy a kór a betegek 16,8 százalékánál vezet súlyos tüdőgyulladás kialakulásához, a halálozási arányt pedig kevesebb mint 3 százalékra becsülték a szakértők.

Li Hszing-vang, az egyik, az új koronavírus fertőzötteinek ellátásra kijelölt pekingi kórház vezető szakértője a keddi sajtótájékoztatón elmondta: azoknál, akiknél a vírus csupán enyhébb tüneteket - hőemelkedést, köhögést - okoz, a felépülési idő egy hét, míg a súlyosabb, légzési nehézségekkel együttjáró esetekben akár két hét is lehet.

Az a korábbi elképzelés, miszerint a vírus nem fertőző a fiatalok és a gyerekek körében, cáfolatot nyert azt követően, hogy először a dél-kínai Kuanghszi tartományban diagnosztizáltak egy kétéves kislányt a fertőzéssel, majd Pekingben egy kilenc hónapos csecsemőnél is kimutatták a vírus jelenlétét. Az esetek alapján azonban továbbra is úgy tűnik, hogy a gyerekeknél a kór enyhébb tünetekkel jár.

Hétfőn a helyzet felmérésére Pekingbe érkezett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint kedden elégedetten nyilatkozott a Kínában alkalmazott óvintézkedésekről. Gebrejeszusz, aki kedden Vang Ji, kínai külügyminiszterrel tanácskozott, úgy nyilatkozott: biztos abban, hogy Kína képes megfékezni a járvány terjedését. A főigazgató hozzátette: a WHO nem javasolja a külföldi állampolgárok evakuálását Kínából. Gebrejeszusz arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy őrizze meg nyugalmát, és ne reagálja túl a helyzetet.

Németországban is megerősítettek egy megbetegedést

A bajor egészségügyi minisztérium hétfő éjjeli közlése szerint a beteg férfi, Münchentől 30 kilométerre délnyugatra lakik. Állapota stabil. Hogy járt-e Kínában, azon belül pedig Vuhan városában - a járvány gócpontjában - arra nem tért ki a minisztérium.

Időközben kiderült, hogy Kanadában immár ketten fertőződtek meg bizonyítottan a kórokozótól. Eddig csak egy férfit támadott meg a ragály, aki Vuhanból tért vissza, hétfőn azonban bebizonyosodott, hogy a feleségét megfertőzte. Közös háztartásukban más nem lakik.

Az Egyesült Államok kormányzata ugyancsak hétfőn már egész Kínára szólóan eltanácsolta állampolgárait az utazástól. Addig csak Vuhant és környékét ajánlotta elkerülni. Az Egyesült Államokban öt bizonyított koronavírusos megbetegedést jelentettek eddig.

Ugyancsak néhány esetről számolt be Dél-Korea, Tajvan, Nepál, Vietnam, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Franciaország és Ausztrália.

További húsz amerikai repülőtérre terjesztették ki a Kínából érkezők vizsgálatát

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közölte: nemcsak megnövelik az érintett repülőtereken dolgozó egészségügyi szakemberek létszámát, hanem bővítik a karanténhoz szükséges helyiségek számát is.

Korábban csak azon az öt repülőtéren volt egészségügyi ellenőrzés, ahová kifejezetten a közép-kínai Hupej tartományból érkeztek utasok. E tartomány fővárosa Vuhan, ahonnan a koronavírusos megbetegedések terjedni kezdtek. Az elkövetkező napokban már minden olyan amerikai légikikötőben megkezdik az ellenőrzést, ahová Kína bármelyik részéről érkeznek járatok.

A CDC módosította korábbi közleményét, és hétfőn este már arról számolt be, hogy az Egyesült Államok 26 tagállamában 110 embert vizsgálnak koronavírusos fertőzés gyanújával. A korábbi információk még arról szóltak, hogy 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgáltak. Eddig öt esetben diagnosztizálták a betegséget.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok allergiás és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézetének vezetője újságíróknak hétfőn este arra panaszkodott, hogy a kínai hatóságoktól és szakemberektől még mindig nem eléggé gyorsan és nem közvetlenül jutnak el az információk az amerikai hatóságokhoz és járványügyi szervekhez.

Utalva a kínai egészségügyi miniszter vasárnapi nyilatkozatára, miszerint a vírushordozók már azelőtt fertőzhetnek, hogy megjelennek rajtuk a betegség tünetei, Fauci hangsúlyozta: "tényleg tudnunk kell, mi a tudományos alapja annak, hogy a vírus már a szimptómák megjelenése előtt fertőzhet. Szükségünk van ezekre az adatokra".

Fauci ugyanakkor megjegyezte: Kína ma sokkal átláthatóbban és gyorsabban cselekszik, mint 2003-ban, a SARS-vírus okozta járvány kitörésekor.

Dél-Korea kimenekíti állampolgárait Vuhanból, Kazahsztán orvosi igazolást követel a kínai utasoktól

Repülőgépeket küld Dél-Korea állampolgárai kimenekítéséhez a kínai Vuhanba, ahol az új koronavírus okozta járvány felütötte a fejét, Kazahsztán pedig orvosi igazolást követel a közép-ázsiai országba beutazni kívánó kínaiaktól. 

A dél-koreai kimenekítési tervről a kormány keddi rendkívüli ülésén határoztak. A repülőgépek csütörtökön és pénteken fogják evakuálni a kínai tartományban tartózkodó több száz dél-koreait. Közben Mun Dzse In államfő levelet küldött Hszi Csin-ping kínai elnöknek, amelyben ígéretet tett arra, hogy országa minden lehetséges segélyt megad a tüdőgyulladást okozó, halálos járvány felszámolásához.

Ezzel egy időben a dél-koreai hatóságok bejelentették, hogy a betegségben megfertőződött negyedik dél-koreai 172 emberrel érintkezett. Az 55 éves betegnél hétfőn mutatták ki a kórt. A helyi egészségügyi hivatal beszámolója szerint a beteg a múlt kedden fordult orvoshoz, majd két napig otthon tartózkodott. Állapota rosszabbodott, ezt követően szállították egy, a főváros déli részén lévő  kórházba.

Az országban 15 embert vizsgálnak fertőzés gyanújával.

A Hyundai  és a Kia autógyártó is tervezi alkalmazottai és családtagjaik evakuálását Vuhanból. A Hyundainak öt gyára van Kínában, évente 1,65 millió járművet, míg az cég által 34 százalékban tulajdonolt Kia három gyára 890 ezer autót állít elő Kínába.

A Samsung munkacsoportot hozott létre a Kínában dolgozó alkalmazottai egészségének vizsgálatára, egyben megtiltottak minden üzleti utat Kínába. Az északkelet-kínai Hszianban épülő elektronikai üzemegységében a munkásoknak egészségügyi maszkokat osztottak ki, és mérik testhőmérsékletüket.

A vírus terjedése elleni intézkedéseket hoztak az észak-koreai hatóságok is. A Nodon Szinmun pártlap azt írta kedden, hogy a hatóságok fokozták a Kínából érkezők ellenőrzését, higiéniai intézkedéseket hoztak minden határátkelőn, kikötőben és reptéren, tájékoztatják a lakosságot arról, hogyan lehet megelőzni a fertőzést.

Kazahsztán kedden bejelentette, hogy az ország vízumát kérő kínai állampolgároktól orvosi igazolást kérnek. Felfüggesztették az elektronikus vízumok kiadását azoknak a kínaiaknak, akik ezt korábban a határon igényelték.

A kazah kormány egyúttal kéréssel fordult Pekinghez, hogy a Vuhanban tanuló 98 kazah diákot engedjék hazautazni. A kazah hatóságok egyelőre nem tervezik, hogy lezárják a határt a szomszédos Kínával, mert ez akadályozná az ott dolgozó kazahok hazatérését. Jelenleg mintegy 1300 kazah állampolgár tartózkodik Kínában, ötven százalékuk Hajnan szigetén turistáskodik. A kazah egészségügy tájékoztatása szerint a Kínából hazatért állampolgáraik közül négyen kerültek kórházba légúti fertőzés gyanújával.

A betegség lappangási ideje 3-14 nap között mozog, ez alatt az idő alatt is fertőző lehet viszont gyermekek és fiatalok körében a tünetek enyhébbek.

A vírus cseppfertőzéssel, terjed. A beteggel érintkezve verejtékén keresztül kapható el, de átadható köhögéssel, tüsszentéssel, így a páciens egy-másfél méterről is megfertőzhet másokat.

Magyar érintettje továbbra sincs a járványnak.

A WHO módosította a korábbi helyzetértékelését

MTI/Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Karácsony Gergely és a baloldal belső világa + videó

Karácsony Gergely és a baloldal belső világa + videó

A Napi aktuális vendége Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője volt, akivel a következő témákról beszélgetett Velkovics Vilmos: Karácsony Gergely és a baloldal belső világa, rengeteg dokumentum és hanganyag került a magyar nemzethez karácsony kampányáról, a dokumentumokat egy ismeretlen forrás juttatta el a Mediaworkshöz.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!