2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Korlátozzák a turisták számát Dubrovnikban

Hír TV

2018. augusztus 9., csütörtök 17:17, frissítve: csütörtök 17:49

Korlátozzák a tengerjáró hajók forgalmát Dubrovnik körül. A horvát város történelmi városrészébe egyszerre legfeljebb 4 ezer turistát engednek be a hajókról, hogy ne legyen túl nagy tömeg. Dubrovnik óvárosában 1500-an laknak, és évente 750 ezer turista érkezik.

A nyári csúcsidőszakban van, hogy havonta 100 ezer turista érkezik egy hónap alatt. Tavaly nyáron gyakorlatilag megbénult ettől a város, ezért idén új szabályokat vezettek be.

„A tengerjáró hajók által generált forgalom nagyon jelentős Dubrovnikban. Tavaly 530 hajón 750 ezer turista érkezett. Idén hozzávetőleg ugyanennyi hajó hoz majd egy kicsit több utast. A cél az volt, hogy ezt a forgalmat jobban elosszuk, ezért első körben a hajók kikötési idejét és az őket kiszolgáló buszok menetrendjét változtattuk meg, hogy jobban elosszuk a forgalmat” - mondta a turisztikai hivatal vezetője, Romana Vlasic.

A legfontosabb változás, hogy egy hajóról egyszerre maximum 4 ezer turista mehet be a városba, és a következő turnus csak akkor indulhat, ha ők visszatértek.

„Nagyon zsúfolt a város, zavaró, hogy semmit se lehet tömeg nélkül megnézni, nem lehet olyan fotókat csinálni, amibe nem lóg bele valaki. De amúgy gyönyörű a város, csak a tömeg elviselhetetlen” - mondta egy francia turista.

Dubrovnik óvárosának mindössze 1500 állandó lakója van. A 800 éves óváros az UNESCO világörökségi listáján szerepel, legutóbb a Trónok harca sorozat helyszíneként vált ismertté.

Az egyik legnagyobb, tengeri hajózással foglalkozó internetes oldal idén épp Dubrovnikot választotta a Földközi tenger legjobb úticéljaként, ezért szinte biztos, hogy a város idén is új turista-rekorddal zár.