2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Kivételeznének a muszlim tanulókkal Olaszországban + videó

Tovább erősödik az iszlám Olaszországban. Egy pioltellói állami iskolában bezárnak a Ramadán végét ünnepelve, egy Cremona közeli intézményben pedig arra kérték a diákokat, hogy ne egyenek a muszlim tanulók jelenlétében, mert az tiszteletlenség lenne a böjti hónap idején.

  • Kivételeznének a muszlim tanulókkal Olaszországban + videó

A Cremona melletti Soresinában egy iskola vezetése arra kérte a tanárokat és a diákokat, hogy ne egyenek a muszlim böjt heteiben, mert azzal zavarhatják az iszlám hitű tanulók böjtjét. Az igazgató azt is is tanácsolta, hogy ne feleltessék őket és engedélyezzenek számukra extra pihenőket. Egy baloldali szenátor szerint a kulturális sokszínűség jót tesz az országnak.

„Komoly értéknek kell tekintenünk, hogy iskoláinkban sokféle etnikum van, sőt, sokféle vallás van jelen. Ez szerintem érték, nem hiszem, hogy ezt el kellene nyomni.” - mondta a szenátor.

A jobboldali Liga politikusa szerint azonban az olasz hagyományokat nem szabad alárendelni külföldi érdekeknek.

„Minden vallást tiszteletben tartunk, de tiszteletben kell tartani az olasz törvényeket, az olasz szabályokat és az olasz hagyományokat is, és aztán használni kell a józan észt is.” - tette hozzá Massimiliano Romeo.

Olaszországban a lakosság 8,6 százaléka muzulmán. Az északi tartományokban azonban sok helyütt az óvodák és iskolák tanulóinak fele már iszlám vallású.

„Dolgoznunk kell az integráción, de ez nem jelenti azt, hogy lemondunk a hagyományainkról vagy a kultúránkról. Épp ellenkezőleg! Aki Nyugatra vagy Olaszországba jön, ismerje meg a történelmünket, a hagyományainkat és a kultúránkat" - fejtette ki az 5 csillag mozgalom politikusa.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az Európában zajló iszlamizációt és annak mértékét sokan azért nem merik bírálni, mert attól tartanak, hogy idegengyűlölőnek vagy rasszistának bélyegzik őket. Idén egyébként április 10-ig tart a ramadán.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!