2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Kisvárosokba küldenék a bevándorlókat Ausztráliában

Az Ausztráliába újonnan érkező bevándorlók egy része nem költözhetne a nagyvárosokba, például Sydneybe, Melbourne-be, Brisbane-be, ehelyett kisebb városokban és vidéken lakhatnának – ismertette javaslatát kedden Alan Tudge, az ausztrál kormány egyik tagja.

  • Kisvárosokba küldenék a bevándorlókat Ausztráliában

A népesség- és várospolitikáért, illetve városi infrastruktúráért felelős miniszter előterjesztésének célja, hogy enyhítse a legsűrűbben lakott nagyvárosok túlnépesedettségét, amely településekről az újonnan érkező bevándorlókat akár ötéves időtartamra is kitilthatnák.

Ausztrália legnagyobb városainak túlnépesedése a kormány szerint évi 25 milliárd ausztrál dolláros (17,7 milliárd USD) többletköltséget jelent, ám ez az előrejelzések szerint 2030-ig ez elérheti az évi 40 milliárdot is.

Tudge kiemelte, hogy ez „jelentős kihívás a családok, illetve a nemzetgazdaság számára”, ezen a népesedésnövekedési „egyenlőtlenségen” szeretnének korrigálni földrajzi vízumfeltételekkel és ösztönzőkkel. Előterjesztése szerint a vízumok feltételekhez kötése növelheti annak valószínűségét, hogy a bevándorlók tartósan letelepednek az ország kevésbé közkedvelt részein.

Habár Ausztrália a világ egyik leggyérebben lakott országa, a lakosság nagy része városokban él. A fejlett OECD-országok közül Ausztrália népessége (pillanatnyilag 25 millió fő körül) növekszik a leggyorsabb ütemben, jelenleg évi 1,6 százalékkal, azaz 400 ezer fővel. Ez a szám megegyezik a főváros, Canberra lakosságszámával, továbbá az elmúlt években megduplázódott az éves növekedés az előző évtizedhez viszonyítva. Az ausztráliai népességnövekedés mintegy háromnegyed része a tengerentúlról érkező bevándorlásból származik, amely a kormány szerint évente körülbelül 25 százalékkal nő. Az újonnan érkezettek rendszerint a nagyvárosokat – Melbourne-t, Sydneyt és Brisbane-t – részesítik előnyben.

Az ausztrál statisztikai hivatal szerint a népességnövekedés 70 százaléka erre a három városra koncentrálódott 2016-2017 között. A szakképzett munkaerő, illetve a humanitárius segítségnyújtásban részesülők döntő többsége is Sydneyben és Melbourne-ben telepszik le. A gyors népességnövekedés tette e két várost a leggazdagabbá az országban, azonban a jelenség jelentős kihívásokkal is jár, például a közszférában, a közlekedésben és az egészségügyben.

A miniszteri javaslatban bemutatott, lakhelyválasztásra vonatkozó megszorítás az újonnan érkező bevándorlók több mint felére - a munkaadók által finanszírozott bevándorlás vagy családegyesítés miatt - nem vonatkozhatna, így az új érkezők körülbelül 45 százalékát érintené. Mivel a jövő évi választások egyik fő kampánytémája várhatóan a bevándorlás lesz, ezzel a tervvel szeretnének enyhíteni a nagyvárosok infrastrukturális problémáin. Egyelőre viszont még nem derültek ki részletek arról, hogyan lennének kikényszeríthetők a javaslat feltételei.

Az előterjesztés ellenzői szerint a tervezetben foglalt új vízumszabályozás munkaerőhiányt idézhet elő. Brendan O' Connor, az ellenzékben lévő Munkáspárt szóvivője szerint „sokkal megfontoltabb megközelítésre lenne szükség az infrastruktúrára nehezedő nyomás enyhítésére”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!