2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Királycsinálók lehetnek a radikálisok

Történelmi sikert ért el a spanyol szélsőjobb a hétvégi andalúziai tartományi választásokon. A radikális párt akár királycsináló is lehet a régióban, aminek vezetését csaknem 4 évtized után bukhatják el a szocialisták.

  • Királycsinálók lehetnek a radikálisok

Történelmi diadalt ünnepelhetet a spanyol szélsőjobboldal. A Franco-diktatúra bukása óta most először értek el választási sikert a radikálisok: Andalúzia régióban bekerültek a helyi törvényhozásba, a Vox nevű párt összesen 12 képviselőt küldhet a 109 tagú testületbe.

„Ideje volt már a változásnak. Mi fogjuk segíteni a változást, a javulást és a visszahódítást” – nyilatkozta Francisco Serrano, a Vox andalúziai képviselőjelöltje.

A Voxból akár még királycsináló is lehet Andalúziában, miután a régióban a legtöbb szavazatot szerzett pártok kategorikusan kizárták, hogy koalíciót kössenek egymással.

A párt elnöke már arról beszél, hogy az országos politikában is hasonló sikerekre számít. „Az andalúziaiak ismét történelmet írtak, ahogy a múltban már sokszor. Lerázták magukról a 36 évnyi szocialista rezsimet, kijelölve az utat a többi spanyolnak, megmutatva, hogy ugyanezt meg lehet csinálni, ráadásul könnyebben, az ország többi részében is” – fogalmazott Santiago Abascal.

A baloldali spanyol miniszterelnök erre válaszul egy Twitter-üzenetben azt ígérte: kormánya továbbra is európai programot fog megvalósítani, és az andalúziai eredmények csak megerősítették az elhatározásukat, hogy megvédjék a spanyol alkotmányt és demokráciát a félelemkeltő szélsőségesektől.

A Vox egyre népszerűbb a katalán függetlenségi törekvések ellen harcoló spanyol nacionalisták körében. A radikális jobboldali pártot még 2013 végén alapították a konzervatív jobboldali Néppártból kilépő politikusok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!