2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:25

Külföld

Két év kihagyás után ismét megszervezik az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek találkozóját

Két év kihagyás után ismét megszervezik az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek találkozóját, amelyet idén Csíkszeredában tartanak - jelentették be csütörtökön a szervezők sajtótájékoztatón.

  • Két év kihagyás után ismét megszervezik az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek találkozóját

A Maszol.ro erdélyi hírportál tudósítása szerint a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vállalta a házigazda szerepét. A május utolsó hétvégéjén rendezendő eseményen hat társulat mutatja be műsorát. A jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt csak az előadások egy részén lehet jelen a közönség.

Utoljára 2018-ban, Marosvásárhelyen találkoztak a néptáncegyüttesek. Most a mezőny új résztvevővel bővült, ugyanis jelen lesz a legfiatalabb erdélyi hivatásos társulat, a Bekecs Néptáncszínház is.

András Mihály, a házigazda Hargita együttes igazgatója és művészeti vezetője elmondta, három nap alatt hat előadást mutatnak be a társulatok. A csíkszeredai együttesen és a Bekecs Néptáncszínházon kívül jelen lesz a Nagyvárad Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes, a Háromszék Táncegyüttes és az Udvarhely Néptáncműhely.

Közölte, hogy az idén elmaradnak a kísérő rendezvények és a nagy tömeget vonzó programok, így nem tartják meg a szokásos flashmobot, illetve nem lesz táncház és eltekintenek a záró gálaműsortól is.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta, hogy a székelyföldi város méltó helyszíne lesz a találkozónak és bejelentette: keresni fogják annak a lehetőségét, hogy egy évente megrendezett néptánceseményt honosítsanak meg Csíkszeredában.

A hat előadás közül ötöt a Hargita együttes Facebook-oldalán élőben lehet követni.

Fotó: erdely.ma

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hamász alagutakat semmisített meg Izrael + videó

Hamász alagutakat semmisített meg Izrael + videó

Háborús bűnök miatt bíróság elé állítják az izraeli kormányfőt – jelentette ki a török elnök. Közben az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette: az egész Gázai övezetre kiterjeszti hadműveletét a zsidó állam.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Még a választás előtt belebukhat a brüsszeli baloldal a korrupciós botrányába?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!