2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Jelentés: Világszerte fokozódik a keresztények elleni erőszak

Világszerte fokozódik a keresztényekkel szembeni erőszak, üldözésük 2017 óta leginkább Dél- és Kelet-Ázsiában erősödött fel - állapítja meg a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) pápai jogú nemzetközi katolikus segélyszervezet Lengyelországban bemutatott jelentése.

  • Jelentés: Világszerte fokozódik a keresztények elleni erőszak

A dokumentumot Poznanban ismertették szerda este, abból az alkalomból, hogy a nyugat-lengyelországi város lett a Vörös Hét (Red Week) nevű, az üldözött keresztények iránti szolidaritást kifejező, többéves hagyományra visszatekintő nemzetközi imaakció első idei helyszíne.

A segélyszervezet aláhúzta: sokan nem tudatosítják azt a média által is gyakran figyelmen kívül hagyott tényt, hogy jelenleg a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása.

A 2017 és 2019 júliusa közötti időszakot feldolgozó jelentés szerint a keresztények "világszerte a szélsőségesek brutális akcióinak fő célpontjává váltak", a támadók a nyugati civilizáció elleni "közvetett ostromnak" tekintik tevékenységüket.

A tavalyi év során a világ hetvenhárom, 245 millió összlakosságú országában regisztráltak "rendkívül magas", "nagyon magas", illetve "magas" szintűnek minősíthető keresztényüldözést.

A legrosszabb helyzetűnek minősíthető ötven országban naponta 11 keresztényt ölnek meg.

A 2017-ben közzétett hasonló jelentéshez képest súlyosbodott a keresztények helyzete egyebek között Kínában, a Fülöp-szigeteken, Srí Lankán, a Közép-afrikai Köztársaságban, Indiában és Mianmarban - állapította meg a pápai segélyszervezet.

Kiemelték többek között a Srí Lanka-i és a Fülöp-szigeteki keresztény templomok elleni támadásokat. Ezek alapján az a következtetés vonható le a jelentés készítői szerint, hogy a dél- és kelet-ázsiai keresztény közösségek hármas támadás célpontjává váltak: szembesülniük kell "az iszlamista szélsőségesekkel, a populista nacionalistákkal és a tekintélyelvű rezsimekkel egyaránt".

A közel-keleti keresztények helyzetét illetően a jelentés leszögezi: Szíriában és Irakban az évtized elején elkövetett tömeggyilkosságok leállásával "részben megszűnt az üldözés", a végbement pusztítás azonban olyan mértékű, hogy kétségessé teszi sok felmorzsolódó közösség újjáéledését.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz

Az idei európai parlamenti (EP-) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!