2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

Javul a járványgörbe több európai országban

Hír TV

2020. november 30., hétfő 21:58

A korlátozó intézkedések eddig sikeresen csökkentették a betegek számát több európai országban, azonban a bezárások számos szektort, így a vendéglátóipart is meggyengítették. Franciaországban éttermi és szállodai dolgozók százai vonultak utcára. Spanyolországban karácsony közeledtével újranyithatnak az üzletek. Sokan azonban a vírus újbóli erősödésétől tartanak.

Hömpölygő tömeg a madridi utcákon. A lakosság a korlátozások enyhítésével megrohamozta az üzleteket. A sokadalom félelmet kelt az egészségügyi szektorban.

Spanyolországban harmadik hete csökkenő tendenciát mutat a járványgörbe. Az október 25-én életbe lépett szükségállapotot a kormány jövő május 9-ig hosszabbította meg. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. A nyilvános helyeken továbbra is kötelező a maszk viselése és és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.

Tesztutcák nyílnak Bécsben

Bécsben egyenlőre még nem a bevásárló-, hanem a tesztutcák nyílnak. Az osztrák fővárosban ezzel napi 15 ezerre nő a tesztelési kapacitás. Jelenleg elsősorban az ápolási intézményekben és az idősotthonokban dolgozókat várják, decembertől azonban a hadsereg bevonásával megkezdik a lakosság tömeges tesztelését is.

A járvány megfékezését egy mobilapplikációval is segítik. Ezt az osztrák hatóságok a környező országokkal is összekötnék, hogy még átfogóbb képet kapjanak a vírus terjedéséről.

A bezárások ellen tiltakoznak Franciaországban

Közben Franciaországban a bezárások ellen tiltakoznak. Éttermi és szállodai dolgozók százai vonultak utcára a nyugat-franciaországi Nantes városában, mivel a kormány a vendéglátóipar kivételével szinte mindenhol engedélyezte az újranyitást.

Több országban azonban igazolják a számok a korlátozó intézkedéseket. Lengyelországban egy hete még 15 ezer körül volt a napi fertőzések száma, mára azonban sikerült ennek harmadára csökkenteni a pozitív eseteket. Varsó november elején vezetett be új szigorításokat a szórakoztatóipar, a kereskedelem és a vendéglátóipar területén. Az év végéig pedig digitális oktatásra álltak át a tanintézmények.

Az egészségügyi miniszter bejelentette: a karácsonyi ünnepek után a kormány további járványügyi intézkedésekről dönt.

Hír TV