2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Irán támadást intézett két amerikai bázis ellen Irakban

Két amerikai bázist is rakétatámadás ért Irakban, az akciót Irán hajtotta végre. Teherán közölte, hogy ez arányos válaszlépés volt Kászim Szulejmáni tábornok bagdadi meggyilkolására. A Honvédelmi Minisztérium bejelentette: a támadásokban magyar katona nem sérült meg.

  • Irán támadást intézett két amerikai bázis ellen Irakban

 

 

Németh Szilárd: a honvédség és a minisztérium minden lehetséges forgatókönyvre felkészült

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium a magyar honvédek biztonsága érdekében megtette a szükséges lépéseket, és minden lehetséges forgatókönyvre felkészült, miután szerda hajnalban rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban - közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Kecskeméten szerdán sajtótájékoztatón.

Németh Szilárd a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a Magyar Honvédség iraki missziójának helyzetéről kifejtette, Erbílben közel 200 magyar katona teljesít szolgálatot, a két iraki támaszpontot ért rakétatámadásban magyar katonák azonban nem sérültek meg.

Hangsúlyozta: állandó és élő a kapcsolat az iraki műveletek parancsnokaival, folyamatos az információk szerzése, illetve kiértékelése és elemzése a Külgazdasági és Külügyminisztériummal - tette hozzá.

A parlamenti államtitkár emlékeztetett, a kecskeméti légi bázist a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében részben már felújították. A munkálatok során megújult a kifutópálya, a fénytechnikai eszközök, az üzemi területek és a támogató infrastruktúra. Így a bázisról bármilyen repülőgéppel végrehajtott akció elindítható - tette hozzá.

A sajtótájékoztató helyszínén látható két Dassault Falcon 7X és a nagyobb csapatszállító gépek közül az Airbus A319 kapcsán Németh Szilárd kiemelte: a szintén a Zrínyi 2026 program keretében beszerzett szállítójárművek olyan képességgel látják el Magyar Honvédséget, hogy bármilyen logisztikai műveletet: akár személy, akár utánpótlás szállítását véghez lehet vinni.

Mint mondta: az esetlegesen bekövetkező logisztikai műveletek végrehajtását pedig a különleges műveleti erők katonái szolgálják, akiket szintén a Zrínyi 2026 program keretében beszerzett, Magyarországon gyártott Bren 2-es gépkarabélyokkal fegyvereztek fel.

Németh Szilárd hangsúlyozta, a magyar kormány, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tehát teljes mértékben felkészült arra, hogy továbbra is szavatolja az iraki misszióban részt vevő magyar honvédek biztonságát.

A NATO főtitkára elítélte az iráni rakétatámadást

Elítélte Jens Stoltenberg NATO- főtitkár szerdán a Twitteren közzétett üzenetében az iraki területen állomásozó, amerikai és koalíciós erők ellen elkövetett iráni rakétatámadásokat. Jens Stoltenberg aláhúzta, a NATO felszólítja Iránt, hogy tartózkodjon a további erőszaktól.

A szövetségesek szoros kapcsolatban állnak és továbbra is elkötelezettek az iraki kiképző misszió mellett - tette hozzá. Irán rakétatámadást hajtott végre szerda hajnalban Irakban az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai erők ellen, megtorlásul azért, hogy Washington egy dróncsapásban megölte az iráni Forradalmi Gárda elitegységét vezető tábornokot, Kászim Szulejmánit. Teherán egyúttal figyelmeztette az Egyesült Államokat és minden régióbeli szövetségesét, hogy ne próbálja megtorolni a szerda hajnali támadást.

Folytatja a segítségnyújtást Irakban az Ökumenikus Segélyszervezet

Folytatja iraki munkáját az Ökumenikus Segélyszervezet a térségben történt - többek között az észak-iraki Erbíl térségét is érintő - rakétatámadások ellenére. A segélyszervezet szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy az erbíli központjában dolgozó három magyar és több mint 20 helyi munkatársa biztonságban van.

A közlemény szerint a segélyszervezet folyamatosan monitorozza a kialakult biztonsági helyzetet, mindenek elé helyezi a segélyprogramokat végrehajtó munkatársak biztonságát, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a családok ezreit segítő programjai folytatódjanak.

A Segélyszervezet Bagdadban és Qaraqoshban is működtet központokat. Projektjeinek jelentős része kurdisztáni területeken folyik, de az elmúlt években számos segélyprogramot indított iraki területeken is.

Fitch: Irán hatalmas gazdasági árat fizetne, ha totális háborúba keveredne Amerikával

Továbbra sem valószínű a totális háború kirobbanása az Egyesült Államok és Irán között, több más ok mellett azért sem, mert Irán egy ilyen konfliktus esetén hatalmas gazdasági árat fizetne - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő kiemeli azt is, hogy az Egyesült Államokban az idén elnökválasztást tartanak, és Donald Trump elnök számára is politikai kockázatokat jelentene egy esetleges teljes körű katonai konfliktus Iránnal.

 A Fitch közölte: alapeseti forgatókönyve ennek alapján az, hogy az Egyesült Államok és Irán végrehajt ugyan további támadásokat egymás ellen, ám ezek a támadások olyan "gondosan kalibrált" szinten maradnak, hogy a két fél elkerülhesse a totális katonai konfliktust.

 A ház szerint ebben a helyzetben az olajárakra gyakorolt felhajtóerő korlátozott, tekintettel arra a tényre is, hogy a világpiaci olajellátás bőségesnek tűnik, különösen a lanyha globális növekedés környezetében.

Iraki kormányfő: pusztító háború fenyeget

Az Egyesült Államok és Irán között kiéleződő konflitkus pusztító háborúval fenyeget, Irak pedig visszautasítja szuverenitásának megsértését és a területén elkövetett támadásokat - tolmácsolta Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfő szavait szóvivője bagdadi sajtótájékoztatóján szerdán.

A bagdadi vezetés tudatta, hogy Irán szóban értesítette Mahdit, hogy Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását megtorlandó támadást indít Irakban lévő amerikai célpontok ellen, de pontosan nem közölték, hogy milyen célpontokra mérnek csapást. A támadással egy időben már az Egyesült Államokból is hívták - tudatta a kormányszóvivő.

 Az iraki kormány minden felet arra szólít fel, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, tartsák be a nemzetközi megállapodásokat, és tartsák tiszteletben Irak szuverenitását - húzta alá a szóvivő.

Szijjártó: Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van

Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van, a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult súlyos helyzetet, és kész haladéktalanul végrehajtani bármilyen olyan műveletet, amelyet az Iszlám Állam elleni globális koalíció vezetői szükségesnek tartanak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország közel-keleti érdeke, hogy el lehessen kerülni a jelenlegi helyzet eszkalálódását, még súlyosabb konfliktussá alakulását.

Kiemelte, az iraki Erbílben található magyar főkonzulátus négy munkatársa szintén jól van, és az ő biztonsági helyzetüket is folyamatosan elemzik.

A Bagdadba akkreditált magyar nagykövet jelenleg Magyarországon tartózkodik, mivel a magyar nagykövetség működésének helyet adó brit nagykövetség részéről azt a kérést kapták, hogy ne térjen vissza állomáshelyére - fejtette ki a tárcavezető.

Irán ballisztikus rakétákkal támadott meg amerikai célpontokat Irakban

A Pentagon hivatalos tájékoztatása szerint Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki, és nem is egy, hanem két iraki támaszpontra. Az Ain al-Aszad bázison és az erbíli támaszponton is vannak amerikai katonák. Az első amerikai sajtójelentések szerint a támadásoknak iraki katonák estek áldozatul, de egyelőre nem tudni, hogy vannak-e köztük halálos áldozatok is.

Amerikai források szerint az Egyesült Államok katonái és a NATO országok katonái közül senki sem esett áldozatul a rakéta támadásoknak, mivel időben riasztást kapott minden érintett bázis az érkező rakétákról, így az érintett bázisokon mindenki védelmet biztosító megerősített bunkerekbe vonult   már a támadás idejére.

Az iraki Erbílre kilőtt, összesen két iráni ballisztikus rakéta közül az egyik fel sem robbant - jelentette szerdára virradóra a CNN hírtelevízió.

A televízió kurd biztonsági tisztekre hivatkozó értesülései szerint az egyik rakéta a kurdisztáni Erbíl nemzetközi repülőtere mellett csapódott be, de nem robbant fel. A másik rakéta pedig Erbíltől mintegy 33 kilométernyire nyugatra csapódott be, és nem okozott sebesüléseket.

Szintén a CNN jelentette elsőként, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett Maszúr Barzánival, az autonóm iraki Kurdisztán miniszterelnökével. Az iraki válság fejleményeit vitatták meg, és az amerikai sajtó információi szerint Barzáni javaslatokat tett arra, hogyan lehetne enyhíteni a kialakult feszültségeket.

A telefonbeszélgetés után Barzáni a Twitteren közölte: "egyetértettünk az iraki feszültség visszafogottság és párbeszéd révén történő enyhítésének fontosságában".

Barzáni mikroblog-bejegyzését követően, még éjszaka Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közleményben erősítette meg az egyeztetés tényét. "A külügyminiszter és Barzáni miniszterelnök megállapodott a folyamatos kapcsolattartásban" - tudatta Ortagus.

Mike Pence amerikai alelnök hivatala ugyanakkor közleményben tájékoztatta a fejleményekről a szenátus vezető politikusait. Közben kedden éjjel a Fehér Házba érkezett Mike Pompeo védelmi miniszter és Mark Esper, a védelmi tárca irányítója. Esper korábban telefonon egyeztetett Ádil Abdul Mahdi iraki ügyvivő kormányfővel.

Pompeo előtte - a Bloomberg hírügynökség információi szerint - diplomáciai táviratban elrendelte, hogy a tengerentúlon bárhol szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták egyelőre ne találkozzanak iráni ellenzékiekkel. Az amerikai diplomácia irányítója arra figyelmeztette a diplomatákat, hogy bármilyen kapcsolattartás iráni ellenzéki csoporttal kontraproduktív lehet, azaz a kívánttal ellentétes hatást válthat ki.

Az amerikai televíziók beszámoltak arról is, hogy az iráni Forradalmi Gárda közölte: "A Pentagon azt jelenti, hogy az Egyesült Államok válaszcsapásra készül. Mi ezúttal Amerikában fogunk válaszolni nektek."

Magyar Hírlap/MTI/HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!