2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

Idén először vonultak utcára a sárgamellényesek Párizsban

Hír TV

2019. január 5., szombat 20:25, frissítve: szombat 21:26

Párizsban a sárgamellényes tüntetők 2019-ben először vonultak utcára a francia kormány ellen. Több ezer tüntető újra Emmanuel Macron lemondását követelte. Tegnap az első idei kormányülést követően a kormány jelezte: készek a követeléseknek megfelelő néhány változtatásra, de a mozgalmat provokációnak tartják.

Újra harsog Párizs utcáin a „Macron, takarodj!”. 2019 első demonstrációja a francia kormány ellen – a Champs Elysees szombaton a turisták helyett ismét a tüntetőké volt, az elnök lemondását követelték, és a korrupció ellen tiltakoztak.

„Jogunk van lázadni, mert a hatalomban levőknek nincs joguk ezt tenni velünk. Elegünk van a sok adóból, nem akarunk többé rabszolgák lenni, végre jól akarunk élni a keresetünkből” – mondta Francois Cordier sárgamellényes tüntető.

A novemberben kezdődött tüntetés-sorozat a francia kormány üzemanyagadó-növelési tervei ellen indult el, de nem ért véget annak ellenére sem, hogy Macron elnök a társadalmi ellenállás miatt visszavonta javaslatát. A nyolcadik hete tartó demonstráció mára a társadalom kettészakadása, a leszakadó rétegek megélhetési gondjainak felmutatására szerveződik.

A korábbi tiltakozásokkal ellentétben ezt a szombati akciót a szervezők bejelentették, és útvonalát a rendőrség biztosította. Ebben szerepe lehetett annak, hogy szerdán a sárgamellényes mozgalom egyik vezetőjét őrizetbe vették egy be nem jelentett tüntetés megtartása miatt.

Nemcsak a hatósági fellépés lett határozottabb az elmúlt napokban, hanem a kormány álláspontja is: az idei első, pénteken tartott kormányülésen Emmanuel Macron jelezte, hogy készek a követeléseknek megfelelő néhány változtatásra, de a mozgalmat provokációnak tartják, amelynek egyetlen célja a kormány megbuktatása. A francia elnök közölte azt is: megkezdett reformjait végigviszi, a közrendet pedig fenn fogja tartani.