2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

Hurrikán és bozóttűz pusztít Kanadában és Ausztráliában

Hír TV

2019. szeptember 10., kedd 12:24

Több mint 200 ezren vannak áram nélkül Kanadában, a Dorian hurrikán pusztítása miatt. A karibi térségből indult trópusi vihar, ereje nagy részét elveszítette mire elérte Kanadát, de még így is hatalmas fennakadásokat okozott a közlekedésben. Ausztráliában eközben a bozóttüzek okoznak gondot. A hatóságok több esetben is gyújtogatásra gyanakszanak.

Nem kímélte Kanada Atlanti óceáni partvidékét a Dorian nevű hurrikán. A mintegy 140 kilométeres sebességű széllökések fákat csavartak ki a földből, megbénítva ezzel a közúti közlekedést, megszűntetve az áramszolgáltatást Új-Skócia tartomány jelentős részén. Hétfőn zárva maradtak a kormányhivatalok és az iskolák, de számos vállalkozás sem nyitott ki aznap. Bár halálos áldozatokat nem követelt, a Doriant mégis az elmúlt 15 éve legsúlyosabb hurrikánjának minősítették. 

A Dorian a Bahama szigeteken végezte a legnagyobb pusztítást. Onnan észak-nyugat felé, Florida irányába fordult, majd az atlanti óceán amerikai partvidékén át jutott el Kanadába. A Bahamákon két szigetet teljesen letartolt, és több tízezer embert földönfutóvá tett. A természeti katasztrófa miatt Donald Trump a Bahama-szigeteknek - a mentésben való részvételen túl - további segítséget ajánlott

"A pusztításra nincsenek szavak. Ebben a helyzetben mindenki segíteni akar, és ez számomra rendben is van, hiszen ez jó dolog."

- közölte Donald Trump, amerikai elnök, amikor bejelentette, hogy meghosszabbítják az Egyesült Államokba menekült bahamaiak védett státuszát.

Míg Észak-Amerikában a hurrikán pusztít Ausztráliában a bozóttüzek idén hamarabb és sokal nagyobb területen kezdődtek el. Queensland és Új-Dél-Wales államokban több ezer tűzoltó 140 helyszínen a lángokkal, akik munkáját a szeles idő is nehezíti. Több helyen felmerült a gyújtogatás gyanúja is.

 

Hír TV