2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Hongkongban egészségügyi vészhelyzetet hirdettek

Egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki Hongkonban szombaton Carrie Lam, a különleges közigazgatású kínai terület kormányzója a koronavírus terjedése miatt. Ez egyebek között azt jelenti, hogy korlátozzák a terület fizikai kapcsolatát az anyaországgal, ahol már 41-en vesztették életüket a koronavírus okozta tüdőgyulladásban, és csaknem 1300-an megfertőződtek.

  • Hongkongban egészségügyi vészhelyzetet hirdettek

Miután pénteken elkezdődtek a holdújévi ünnepek, az iskolák egyébként is zárva tartanak hétfőtől, de az oktatási intézmények egészen február 17-éig nem is nyitnak ki újra Hongkonban.

Teljesen leáll a légi és a gyorsvasúti közlekedés Hongkong és a Hupej tartománybeli Vuhan város között, amely a járvány "epicentrumaként" ismert. Felfüggesztenek minden hivatalos látogatást Hongkong és Kína között a holdújévi ünnepek idejére. Ezenkívül Carrie Lam arra kérte a pekingi államtanácsot, hogy biztosítsa a városállam számára a megfelelő számú egészségügyi maszkot.

Hongkongban öt megerősített fertőzéses eset van, mindegyik köthető Vuhanhoz, valamint 122 embert tartanak kórházban fertőzés gyanújával.

A kínai hatóságok bejelentették, hogy vasárnaptól határozatlan időre leállítják minden olyan gépjármű közlekedését a 11 millió lakosú Vuhanban, amely nem létfontosságú. Bejelentették ezenkívül, hogy a már épülő kórházon túl egy másikat is felhúznak a városban a betegek gyógyítására.

Korábban azt közölték, hogy várhatóan február elsejére lesz kész előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni. A másik kórház is előre gyártott elemekből áll majd, két hét múlva lesz kész és ezerágyas lesz. Ilyen kórházakat Kína épített már a SARS-járvány idején Hsziaotangsan városban.

A The Wall Street Journal című lap jelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenesen bezárja vuhani konzulátusát, és egy bérelt repülővel elszállítja a városból ott tartózkodó állampolgárait, köztük diplomatákat és családtagjaikat, mintegy 230 embert. A járat több napi tárgyalás eredményeképpen kapott felszállási engedélyt a kínai hatóságoktól - írta a lap.

Thaiföldről öt, Ausztráliából négy, Szingapúrból, Franciaországból, Japánból, Malajziából, Tajvanról három-három, Dél-Koreából, Vietnamból, az Egyesült Államokból kettőt-kettőt, Nepálból, Szaúd-Arábiából egy-egy koronavírus-fertőzést jelentettek.

A hadsereg orvosait is bevetik a betegség elleni küzdelemben Kínában

Kínában a hadsereg egészségügyi alakulatait is bevetik az újfajta koronavírus terjedése elleni küzdelemben: csak a járvány epicentrumaként ismert Vuhan városba 1200 tagú katonai egészségügyi személyzet érkezett szombaton, de a tartományba, Hupejbe érkeztek más országrészekből polgári orvosok és ápolók is - közölték a hatóságok.

A vuhani egészségügyi intézmények túlterheltek, ezért van nagy szükség a segítségre. A polgári egészségügyi személyzetet egyetemi kórházak küldték önként jelentkezők közül, akik a SARS és az ebola vírus terjedése elleni küzdelemben is szereztek már tapasztalatot - írta a Hszinhua hírügynökség

Várhatóan február elsejére lesz kész a 11 millió lakosú Vuhanban előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni.

Szombaton már órákkal korábban bejelentették, hogy újabb 15 ember veszítette életét a betegségben az országban, és ezzel a kór halálos áldozatainak száma 41-re nőtt, ebből 39 haláleset Vuhanban történt. A fertőzöttek száma 1287-re emelkedett az országban, ebből Vuhanban mintegy 500-ra.

A legfrissebb jelentések szerint már mintegy 56 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában a tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében. Egy nappal korábban még csak 40 millió ember volt korlátozva utazásában, ami 13 hupeji város lakosságát jelentette, de az intézkedést - amely szerint a lakosok nem hagyhatják el településüket - kiterjesztették további öt városra az 59 millió lakosú tartományban.

Nagy problémát jelent, hogy a holdújév kezdete miatt az utóbbi napokban már több százmillió ember kelt útra az országban, általában családlátogatásra. Az ország 31 tartományából már 29-ben regisztráltak fertőzötteket, csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem.

Koronavírus-fertőzést jelentettek már Japánból, Dél-Koreából, Tajvanról, Thaiföldről, Vietnamból, Szaúd-Arábiából, Szingapúrból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, ami összesen több mint 1300 embert jelent a világon.

Szombatra 41-re emelkedett a halálos áldozatok száma Kínában

További 15 ember veszítette életét szombatra az új koronavírus okozta megbetegedésben Kínában, s ezzel a kór halálos áldozatainak száma már 41-re nőtt - jelentették be a kínai egészségügyi hatóságok szombaton, közölve azt is, hogy a fertőzöttek száma 1287-re emelkedett.

Péntek délután a halálos áldozatok száma országos szinten még 26 volt. Bár a fertőzöttek túlnyomó többségét még mindig a járvány epicentrumaként ismert közép-kínai Hupej tartományban tartják számon, az áldozatok közül egy a Pekinggel szomszédos Hopej, egy pedig az észak-kínai Hejlungcsiang tartományban hunyt el. Az ország 31 tartományából immár 29-ben regisztráltak fertőzötteket, csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem.

A legfrissebb jelentések szerint Hopej tartomány egyik kórházában meghalt a fertőzéstől egy 62 éves orvos, aki a frontvonalban küzdött az elmúlt napokban a járvány ellen.

Mintegy 40 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában az új koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében, ennyien laknak ugyanis összesen abban a 13 Hupej tartománybeli városban, amelyben pénteken bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést - derül ki a kínai sajtó tudósításaiból.

 

Szakértő: már kifejlesztettek egy gyorstesztet

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!