2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Hollandiában és Luxemburgban lassult, Belgiumban töretlen a járvány terjedése

Belgiumban töretlen a koronavírus- járvány terjedése - írta szerdán a helyi sajtó. Hollandiában és Luxemburgban viszont lassabban terjed a vírus.

  • Hollandiában és Luxemburgban lassult, Belgiumban töretlen a járvány terjedése

Huszonnégy óra leforgása alatt a Belgiumban nyilvántartott fertőzöttek száma 2454-gyel 33 573-ra növekedett. A helyi hatóságok 283 új halálesetet rögzítettek, az áldozatok túlnyomó része (76 százaléka) a flamand régióban élt, amely a járvány kitörése óta a fertőzések melegágya. A legfrissebb kimutatások szerint a járványban elhalálozottak száma 4400.

A Le Soir című, francia nyelvű napilap arról számol be, hogy az elhunytak száma valójában több, mert adminisztrációs jellegű problémák miatt a vallon tartomány idősotthonaiban meghaltak pontos adatait még nem sikerült rögzíteniük az illetékes hatóságoknak.

A belga kormány a nap folyamán dönt a járvány miatt elrendelt korlátozások meghosszabbításáról.

Hollandiában a nemzeti közegészségügyi hatóság szerdai tájékoztatása szerint lassulóban van a vírus terjedése, továbbá a kórházba beutalt koronavírussal fertőzöttek száma és a járványban elhalálozottak aránya is csökken. Az országban eddig 135 ezer tesztet végeztek el, és szerdai adatok szerint 27 419 fertőzöttet tartanak számon, ennek 28 százaléka egészségügyi dolgozó.

Megközelíti a háromezret a halottak száma Hollandiában

Az NL Times holland internetes hírportál információi szerint a hatóságok változtatnak adatgyűjtési módszereiken. Eddig a hivatalos statisztikák kizárólag azokat tartották számon, akiknél a koronavírus-teszt pozitívnak bizonyult, mostantól azonban azok is bele fognak tartozni a naponta közzétett kimutatásokba, akik a háziorvos szerint a betegség heveny tüneteit mutatják.

A járvánnyal összefüggésben elhunytak száma Hollandiában megközelíti a háromezret.

Luxemburgban, ellentétben a keddi adatokkal, nem 69, hanem 67 járványban elhunytat tartanak számon. A helyi sajtó szerint adminisztrációs hiba történt az adatok feldolgozásánál.

A legfrissebb statisztikák az új esetek számának mérsékelt növekedését és a kórházi ápolások számának csökkenését mutatják.

Keddről szerdára 161 ember került kórházba a koronavírus miatt, 50-nel kevesebb, mint a hét elején. Az intenzív ellátásban részesülők száma 39-ről 31-re csökkent, ami a sajtó szerint pozitív előrelépés az előző napokhoz képest. A kicsiny országban a járvány kezdete óta 3307 ember fertőződött meg.

Fel kell vázolni a korlátozások feloldásának menetrendjétb Nagy-Britanniában

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint a kormánynak a lehető legrövidebb időn belül fel kell vázolnia a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások feloldásának menetrendjét. 

Sir Keir Starmer szerdán fordult levélben Dominic Raab külügyminiszterhez, aki a COVID-19 betegségből lábadozó Boris Johnson miniszterelnök helyett látja el a kormányfői teendőket.

Sir Keir szerint britek milliói teljesítik a rájuk rótt feladatot a korlátozások betartásával, és a kormány várakozásain is túltettek áldozatvállalási készségükkel. Ennek fejében a kormánynak viszont nyíltan, átlátható módon tudatnia kell a lakossággal, hogy miként tervezi a korlátozások enyhítését és végső soron ezeknek az intézkedéseknek a feloldását.

A Munkáspárt vezetője szerint nem szabad alábecsülni azt a nyomást, amely a helyi közösségekre nehezedik e korlátozások miatt. Sokan mentális és egyéb egészségi gondokkal küszködnek, mások az állásukat és megélhetésüket féltik, sokakat pedig a magány és a szeretteik iráni félelem gyötör - áll Starmer levelében.

Az ellenzéki vezető szerint éppen ezért szükség van a korlátozásokból kivezető stratégia felvázolására.

A konzervatív párti brit kormány várhatóan csütörtökön végzi el a több mint három hete érvényben lévő korlátozó intézkedések törvényben előírt, e héten esedékes felülvizsgálatát. Dominic Raab azonban már a hét elején közölte, hogy most még nem várható a korlátozások enyhítése, mert az intézkedések idő előtti feloldása újabb járványhullám kialakulásának veszélyével járna.

Hétfői sajtóértekezletén a külügyminiszter elmondta: már vannak kedvező jelek arra, hogy az emberek közötti érintkezést korlátozó intézkedések hatékonyak, mivel az új fertőzések és az újonnan kórházba kerülők számát jelző görbe kezd laposodni. "Kezdünk nyerésre állni ebben a csatában" - fogalmazott Raab.

    Hozzátette ugyanakkor: a éppen a lakosság eddigi áldozatvállalása veszne kárba, ha a korlátozásokat a kormány túl korán oldaná fel.

A Munkáspárt vezetője szerdán a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: ő sem a korlátozások idő előtti enyhítését akarja, és ha a kormány csütörtökön a ezeknek az intézkedéseknek a meghosszabbításáról dönt, ezt a Labour minden további nélkül támogatni fogja.

Keir Starmer szerint azonban továbbra is szükséges a lakosság bizalma, ezt a bizalmat pedig csak úgy lehet fenntartani, ha az emberek tudják, hogy mi a kormány elgondolása a korlátozások feloldásának menetrendjéről.

Nagy-Britanniában jelenleg csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése céljából lehet kimenni az utcára, és e célból is a lehető legritkábban.

Ezen felül naponta egy szabadtéri testedzés - séta, futás, biciklizés - engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal. Kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt az utcán.

Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kell gondoskodnia, vagy ha munkába utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!