2023. 06. 05. Hétfő Fatime napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:20

Külföld

Hollandiában a legtöbb szavazatot a szociáldemokrata Munkapárt (PvDA) szerezte meg

Hollandiában a Frans Timmermans európai bizottsági alelnököt, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) "csúcsjelöltjét" is soraiban tudó szociáldemokrata Munkapárt (PvDA) aratott győzelmet a szavazatok 19 százalékának megszerzésével az európai parlamenti (EP-) választásokon a vasárnap éjfél után közzétett, közel véglegesnek tekinthető eredmények szerint.

  • Hollandiában a legtöbb szavazatot a szociáldemokrata Munkapárt (PvDA) szerezte meg

Az Európai Parlament összesítése szerint a Mark Rutte miniszterelnök vezette, jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) lett a második 14,6 százalékkal.

A holland kormánykoalíció további tagjai közül a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) 12,1 százalékkal a harmadik, a 66-os Demokraták (D66) 7 százalékkal a hatodik, a Keresztény Unió (CU) 6,8 százalékkal a hetedik legtöbb szavazatot szerezte.

Negyedik-ötödik helyen az euroszkeptikus Fórum a Demokráciáért és a Baloldali Zöldek párt végzett 10,9 százalékkal.

Hollandia a 2019-2024-es időszakban összesen 26 EP-képviselői hellyel rendelkezik, de Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) követően a képviselői helyek számra 29-re emelkedhet.

A csütörtökön tartott választáson legtöbb szavazatot szerzett Munkapárt (PvDA) 6 képviselőt küldhet az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjába (SD). A Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) négy, a 66-os Demokraták (D66) kettő képviselői helyet szereztek a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) képviselőcsoportjában. A Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) szintén négy képviselőt ültet az Európai Néppártba (EPP), a Fórum a Demokráciáért (FvD) párt három, a Keresztény Unió (CU) kettő képviselőt ültethet az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű frakcióba. A Baloldali Zöldek (GroenLinks) három képviselővel erősítik a zöldpárti frakciót, az 50Plus nevű párt és az Állatvédők Pártja (PvdD) - egy-egy képviselőt küldhet az EP-be. A Geert Wilders vezette, bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) és a Szocialista Párt (SP) a Brexit után juthat mandátumhoz.

Az országban a szavazás az EP-választáson előzetes regisztrációhoz kötött. A részvételi arány 41,8 százalékos volt a csütörtökön rendezett szavazáson, mintegy három és fél százalékkal magasabb a legutóbbi, 2014-es voksoláshoz képest.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Technológia Történeti Élménypark

Radar - Technológia Történeti Élménypark

A retró él és virul, egy időgépben érezheti magát az, aki Fülére látogat Bacsis, azaz Orsovai Sándor kiállítására. A Fejér vármegyei településen már hagyománynak mondható a Retró Számítógép Kiállítás, amelyet idén már nyolcadik alkalommal, nyolcszáz négyzetméteren, 2 napon keresztül várta az érdeklődőket.
Radar - Jótékonysági Nőegylet

Radar - Jótékonysági Nőegylet

Első alkalommal rendezett jótékonysági futást és családi napot a Pécsi Jótékony Nőegylet. A szervezet az utóbbi években igyekszik a fiatalok felé nyitni. Több olyan akciójuk van, mely ezt célozza. Törekvésüknek köszönhetően taglétszámuk csaknem a duplájára nőtt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Kifütyülték Olaf Scholzot Németországban

Kifütyülték Olaf Scholzot Németországban

A tüntetők háborús politikája miatt bírálták a német kancellárt, akit háborús uszítónak neveztek és azt követelték, fegyverek nélkül csináljon békét, valamint felszólították, hogy távozzon.
Ukrajnából lengyel katonák is behatoltak Oroszországba

Ukrajnából lengyel katonák is behatoltak Oroszországba

Az ukránok szerint viszont eddig csak az ő oldalukon harcoló úgynevezett Szabad Oroszország Légió harcosai hatoltak be a Belgorod környéki falvakba. Vagyis orosz nemzetiségű katonákról van szó, akik Putyin rendszerének megdöntéséért harcolnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!