2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Külföld

Hollande: Háborúban állunk a terrorizmussal

Franciaország háborút vív a terror ellen – jelentette ki Francois Hollande. A francia elnök azt is leszögezte, hogy a múlt heti támadások ellenére sem vonja ki hazája katonáit Irakból és Észak-Afrikából. Az amerikai külügyminiszter Párizsba utazott, hogy támogatásáról biztosítsa a francia vezetést. Belgium pedig európai szintű terrorellenes intézkedéseket sürget, miután nemrég egy dzsihadista sejtet számoltak fel az országban.

A rendőrség heves tűzharc után számolt fel egy terrorista sejtet csütörtökön egy kelet-belgiumi kisvárosban. A hatóságok szerint a fegyveresek azonnal tüzet nyitottak a rendőrökre. Két dzsihadista életét vesztette az akcióban, egy pedig megsebesült, őt őrizetbe vették.

Az ügyészség szerint Szíriából visszatért fegyveresekről van szó, akik nagyszabású merényletet akartak végrehajtani feltehetően a belga rendőrség ellen. Gépfegyvereket, bombaalapanyagokat és rendőri egyenruhákat is találtak náluk.

Tegnap Brüsszel környékén is több terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség, két feltételezett szélsőségest őrizetbe vettek. A rajtaütések után a kormány megemelte a terrorkészültséget és az Európai Unió segítségét kérte.

„Egy sor európai szintű kiegészítő intézkedésre van szükség a jelenlegi intézkedéseinken felül. Például egységes lista kell az Európába visszatérőkről. Ezért arra kérjük az Európai Parlamentet, hogy a lehető leggyorsabban szavazzon az utasnyilvántartásról szóló törvényről, amely lehetővé teszi az országok közti információcserét, fokozva a hírszerző szolgálatok hatékonyságát” – fejtette ki Charles Michel belga miniszerelnök.

A hatóságok szerint több mint háromszáz belga állampolgár harcol valamelyik iszlamista terrorszervezet oldalán Szíriában és Irakban.

Franciaország nem hátrál

A francia államfő közben leszögezte: hazája nem hátrál meg a merényletek miatt, így a fenyegetések ellenére sem vonja ki a francia katonákat Irakból és Észak-Afrikából, és tovább vívja a terror elleni háborút.

„Mindegy, milyen véleményen vagyunk, miben nem értünk egyet, bizonyítottuk, hogy a nemzetközi közösség egységesen lép fel a közös ellenség ellen, amelynek a neve: terrorizmus. Háborúban állunk vele. Ez nem vallás elleni harc. Ez harc a gyűlölet ellen. A párizsi támadások sértik az iszlámot. Nem győzöm ismételni, a terrorizmus első számú áldozatai a muszlimok. És sajnos nem az egyetlenek” – fogalmazott Francois Hollande.

Kerry ölelést vitt Párizsba

Az amerikai külügyminiszter pénteken Párizsba látogatott, hogy támogatásáról biztosítsa a francia kormányt a terror elleni harcban. Sokak szerint Washington így akarja jóvá tenni, hogy a múlt vasárnapi békefelvonulásra csak a nagykövetét küldte.

„Ide akartam jönni, hogy megosszak egy ölelést egész Párizzsal és Franciaországgal. Szerettem volna személyesen kifejezni, mennyire borzasztónak és visszataszítónak érzi minden amerikai ezt a gyáva, megvetésre méltó tettet, az ártatlan életek és alapvető értékek elleni támadást” – mondta el John Kerry. Az amerikai külügyminiszter a Charlie Hebdo szerkesztőségénél és a kóser élelmiszer-áruháznál is lerótta kegyeletét az áldozatok előtt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!