2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Hazaszállították az első holttesteket Vietnamba

Több mint egy hónap várakozást követően hazaszállították Vietnamba az első földi maradványokat a délkelet-angliai konténerterminál halálkamionjában október 23-án felfedezett holttestek közül - tudatta helyi idő szerint szerdán a hanoi külügyminisztérium.

  • Hazaszállították az első holttesteket Vietnamba

Szerda hajnalban 16 koporsó érkezett Vietnamba. A tárca tájékoztatása szerint a többi áldozat holttestét is hamarosan hazaszállítják, de ennek pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Az egyik áldozat hozzátartozója a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy csütörtökön meg is tartják a temetést. Kitért arra is, hogy a helyi hatóságok nem tették lehetővé, hogy a gyászoló családok a repülőtéren várják a koporsókat.

"Talán attól tartanak, hogy a zokogásunk akadályozza a munkájukat" - fogalmazott Pham Thi Tra My, aki a lányát veszítette el. Az ő lányának sms-e alapján derült fény arra, hogy az addig kínainak vélt, azonosítatlan áldozatok valójában vietnamiak lehetnek. "Sajnálom, anya. Meghalunk. Nem kapunk levegőt" - írta szívszorító üzenetében édesanyjának a lány.

A 39 áldozat holttestét egy essexi kamionterminál parkolójában találták meg egy hűtőkamionban október 23-án. Több embert, köztük a kamion északír sofőrjét őrizetbe vették. Őt embercsempészettel és gyilkossággal vádolták meg. Előbbit be is ismerte.

A hosszú várakozás mellett az áldozatok családjainak fájdalmát az is súlyosbítja, hogy a vietnami állam közölte, hogy a maradványok hazaszállítását maguknak kell kifizetniük, az állam mindössze 30 napra kamatmentes kölcsönt biztosít ehhez. Választhattak, hogy 1800 dollárért hamvasztás után, urnában szállítják haza elveszített szeretteiket, vagy 2800 dollárért koporsóban. Az egyik internetes adománygyűjtő oldalon 27 ezer dollár gyűlt össze a gyászolók megsegítésére, míg a Vingroup nevű vietnami vállalat bejelentette, hogy 800 dollárral támogat minden családot Nghe An és Ha Tinh tartományban, ahonnan a többségük származik.

 

MTI / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!