2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Hatályban marad a katonai fenyegetés Szíriával szemben

Továbbra is hatályban marad az amerikai katonai fenyegetés Szíriával szemben – jelentette be Izraelben John Kerry amerikai külügyminiszter. Az amerikai politikus szerint erre azért van szükség, hogy biztossá tegyék: Damaszkusz eleget tesz azoknak a feltételeknek, amelyekről Oroszország és az Egyesült Államok szombaton Genfben állapodott meg.

Az izraeli miniszterelnököt tájékoztatta az amerikai külügyminiszter a szombati genfi orosz–amerikai megállapodásról, amelyben a felek kikötötték, hogy 2014 közepére Szíriának vegyifegyver-mentesnek kell lennie. „Az Aszad-kormány beleegyezett abba,hogy egy héten belül ismerteti a vegyi fegyvereik számát és helyét. Reméljük, hogy keresztül tudjuk vinni az ENSZ-en, amiben az USA és Oroszország megegyezett, s amely a legmesszebb nyúló vegyifegyver-eltávolító próbálkozás a vegyifegyver-tilalmi egyezmény óta – mondta John Kerry. – Ez csak annyira lehet hatékony, amennyire a végrehajtása is. Obama elnök világossá tette, hogy ennek elérése érdekében a fegyveres fenyegetés hatályban marad.”

A vegyifegyver-ellenes egyezményt a szírekhez hasonlóan szintén nem ratifikáló Izrael örül a nemzetközi nyomásnak, bár Benjámín Netanjáhú szerint katonai akcióval is meg kellene erősíteni. „Közelről követtük és támogattuk az erőfeszítéseket a szíriai hatalom vegyi fegyvereinek beszolgáltatása ügyében. A szír hatalmat meg kell fosztani, minden vegyi fegyverétől, és ez az egész régiót biztonságosabbá teszi – mondta a miniszterelnök. – A világot biztosítani kell arról, hogy a radikális hatalmaknak ne legyenek tömegpusztító fegyvereik, mert ahogy Szíria példájából is megtanultuk, ha ezeknek a hatalmaknak tömegpusztító fegyverük van, akkor használják is őket.”

Közben az ENSZ vegyifegyver-vizsgáló bizottságának korábbi vezetője azt mondta, lehetetlen lesz tartani az egyezményben kitűzött határidőt. „A 2014 közepi időkorlát nagy kihívás lesz, és úgy gondolom, hogy technikailag lehetetlen befejezni a műveletet addig, hacsak nem születik döntés, hogy már novemberben elkezdik kiszállítani a fegyvereket Szíriából. Akkor még marad néhány hónap arra, hogy kitalálják, hogyan csinálják, mivel szállítsák ki, hogyan lehet biztonságosan elszállítani, ahogy arról Genfben is beszéltek a tárgyalásokon. Fontos, hogy ezt a munkát biztonságban végezzék el, és az elkövetkező hetekben, hónapokban végre is kell hajtani” – közölte Dieter Rothbacher.

Damaszkusz elégedett az orosz-amerikai megállapodással, szerintük győzelem szíria számukra, melyet orosz barátaiknak köszönhetően vívhattak ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!