2022. 05. 17. Kedd Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

Három évnyi csökkenés után ismét növekedett a cápatámadások száma

Három évnyi csökkenés után 2021-ben ismét emelkedett a cápatámadások száma, noha koronavírus-járvány miatti partlezárások a valóságosnál drámaibbnak mutathatják a növekedést - közölték a hatóságok.

Az elmúlt évben 73 cápatámadást rögzítettek az International Shark Attack File (nemzetközi cápatámadás-adatbázis) kutatói. 2020-ben 52 támadást regisztráltak. A kutatást a Floridai Természettudományi Múzeum és az American Elasmobranch Society - a cápák és ráják alosztályával (Elasmobranchii) foglalkozó amerikai szervezet - irányítja.

Tyler Bowling, az adatbázis vezetője kiemelte, hogy a 2020-as 52 támadás az elmúlt több mint egy évtized legalacsonyabb értéke volt. Az elmúlt évben rögzített 73 támadás már sokkal közelebb van az ötéves globális átlaghoz, amely 72 támadás.

Tizenegy támadás okozott halált, kilenc eset volt nem ember provokálta az incidenst, ezek közül három történt Ausztráliában, kettő Új-Kaledóniában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában pedig egy-egy halálos kimenetelű támadás történt.

Provokált támadáskor az emberek kezdeményeznek interakciót, például amikor a búvárok megpróbálnak megérinteni egy cápát vagy amikor a halászok megpróbálják kiszabadítani a hálóba akadt állatot - áll a jelentésben.

A nem provokált támadásokat tekintve Florida évtizedek óta listavezető. 2021-ben is folytatódott a trend: 28 támadás történt itt az elmúlt évben, míg az Egyesült Államok többi részében összesen 19, az Egyesült Államokon kívül pedig 26.

Az Egyesült Államokban egyetlen nem provokált cápatámadás történt 2021: a kaliforniai Morro-öbölben ölt meg cápa egy bodyboardozó férfit karácsony este.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Mozaik - Streisand 80

80 éves Barbra Streisand - Ünnepi koncert az Ester Sings the Songs of Streisand előadásában a MOM Kultban! A részletekről Tátrai Eszter énekes számolt be.

Mozaik - Sólyomének

Bemutató előtt a Sólyomének című táncelőadás Mihályi Gábor kiváló magyar koreográfus és rendező , a Magyar Állami Népi Együttes vezetőjének rendezésében.

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

A gyalázat napja

A Newsmax 42 perces dokumentumfilmje a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról - Globál, szombat 23 óra, HírTV.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!