2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Szinbád

Következik:

Híradó 23:00

Külföld

Hágához fordultak az amerikai követség Jeruzsálembe költözése miatt

  • Hágához fordultak az amerikai követség Jeruzsálembe költözése miatt

A palesztinok a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság elé vitték az amerikai nagykövetség jeruzsálemi áthelyezésének ügyét – közölte a rámalláhi külügyminisztérium szombaton.

A palesztin vezetők szerint az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztette izraeli nagykövetségét. Azt követelik az ENSZ-bíróságtól, szólítsa fel Washingtont, hogy távolítsa el diplomáciai képviseletét a városból.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és májusban oda helyezte át országa tel-avivi nagykövetségét. A palesztinok ezután kijelentették, hogy nem tekintik az Egyesült Államokat semleges közvetítőnek a palesztin–izraeli konfliktusban.

Washington szeptemberben bejelentette, hogy minden támogatást megvon az ENSZ palesztinokat segítő szervezetétől (UNRWA), és törölte a Gázai övezetnek, valamint a kelet-jeruzsálemi kórházaknak nyújtott segélyeket is. Washington eddig évente 360 millió dollárral segítette az UNRWA munkáját.

Trump célja az, hogy visszakényszerítse a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz. A béketárgyalások 2014-ben futottak zátonyra az izraeli és a palesztin fél között.

Izrael 1967-ben a hatnapos háborúban foglalta el Kelet-Jeruzsálemet. A terület sorsa a palesztin-izraeli konfliktus egyik kulcskérdése, mert a palesztinok ott rendeznék be leendő államuk fővárosát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!